Wednesday 20 March 2013

Godisnji odmor od pola sata - jednostavno objašnjena meditacija


Dakle, imas sat vremena, samo za sebe. Zakljucaj se, nisi ni za koga tu, smesti se, zatvori oci, duboko udahni, a onda lagano izdahni. Oseti kao se opustas, ali ponovi to bar jos jednom, dva puta. Ok. Sad oseti kako ti se opusta koza glave, lica, potiljak, vrat. Kao da si na plazi, sunce te greje, talasi sume, i ti se prosto rastaces od miline. I ruke su ti se opustile do stanja mlitavosti, i grudi, i stomak, i kukovi. Kako je to lepo :) Toplo, fino, divota! Opustaju ti se butine, listovi, stopala.
Sva si kao istopljeni sladoled, uzivancija
A onda samo tako nastavi. Slusaj svoje disanje, ‘posmatraj’ svoje telo kako miruje, oseti toplinu i mir. Kako to prija… 
Otprilike tako mozes da meditiras. Kako ce odmah krenuti da jurisaju razne misli, o deci, poslu… tvoje je da ih bez mnogo frke, ali uporno eliminises. Najlaksi nacin je da se fokusiras na disanje, na brojanje, ili na neku mantru. ‘Ja sam’ je najjednostavnija, i ja je iz vise razloga smatram najboljom.
Naravno, imas i silvansku metodu za ulazak u alfu, brojanjem od 10 do 0 uz ono opustanje. Izlazak iz alfe se radi brojanjem od 0 do 10. Dobro je pred ulazak u alfu imati vec spremljenu imaginaciju, ili skup afirmacija koje ces ponavljati. Jer tada one imaju mnogo puta veci efekat nego u potpuno budnom stanju. Zato pazi da ti i osecaj prati te afirmacije, da budes mirna, zadovoljna, srecna, ispunjena. Zapravo je osecaj ono sto se utiskuje, ne toliko reci ili slike.
Eto, ne znam koliko sam ti pomogla. Ali najvaznije je da se opustis. Veruj mi da znam kako to zvuci kad si u frci. Ali veruj mi da je moguce, i neophodno da se opustis upravo kad si u frci. Moras sebi da das sansu da se izmaknes, da danes dusom, da pustis da ti podsvest ponudi jos neko resenje. Jer sva su resenja u njoj, ali ne mogu da stignu do tebe dokle god si ti u takvom grcu, frci, i dok god trazis brzo, odmah, hitno je! Ne vredi, jer dok god sama sebe ne stisas, neces moci da cujes odgovor koji ti treba.
Jel sad malo jasnije? 
Dakle, godisnji odmor od bar pola sata, svakog dana, pa da vidis kako ce stvari poceti da se menjaju  :-)

No comments:

Post a Comment