Wednesday 30 January 2013

Moć tumačenja


Moć tumačenja

Tumačenje dogadjaja je značajna prelomna tačka za vaše reakcije na dogadjaje i vaše snalaženje u njima.
"Ako ste povredjeni bilo kojom spoljnom situacijom, ne uznemirava vas situacija sama po sebi nego vaš sopstveni sud o njoj, i u vašoj je moći da taj sud sada izbrišete." Marko Aurelije
lidija_2013
Dragi prijatelji,
Koliko često dozvolite da jedan jedini dogadjaj uništi seriju divnih dogadjaja?
Ovde nije u pitanju to da jedan dogadjaj sam po sebi uništava druge dogadjaje. U pitanju su tumačenja. Upleteni smo u njih konstantno. Ako uzmemo dešavanja sama po sebi, ako se uzdržimo od njihovog procenjivanja ili razmišljanja o njima u smislu dobro-loše, ako jednostavno mislimo o njima kao nečem postojećem, jasno je da ta dešavanja nisu ni dobra ni loša. Ona jednostavno jesu. Medjutim, nakon što krenemo da ih tumačimo mi ih često procenjujemo, što nas neizbežno vodi ka tome da ih prosudjujemo (da o njima stvaramo sud).
To znači da je tumačenje dogadjaja značajna prelomna tačka za vaše reakcije na dogadjaje i vaše snalaženje u njima.
Često ste iskusili da ste, pričajući sa prijateljima, dobili drugačija tumačenja dogadjaja - nova tumačenja koja su vas ili rasutužila ili usrećila, koja su za vas kreirala ili kamen spoticanja ili vetar u ledja u odnosu na snalaženje u datoj situaciji.
Daću vam primer. Jednom sam bila u društvu dvoje ljudi, gde je ženska osoba bila malo tužna. Dobronamerni čovek ju je upitao šta nije u redu a ona je odgovorila: "Veza!" Kada ju je zapitao šta je bilo problematično u vezi, odgovorila je kratko i direktno: "Nemam vezu!" Sada, u nastojanju da pomogne, čovek je počeo da priča o svom prijatelju koji je nakon raskida iskoristio taj bolni period da se osvrne i razmisli o svemu, i tako iz svega izašao jači. Dama nije baš pozitivno reagovala na njegovu priču; sva se skupila i izgledala je kao da je u bolovima.
Iz nekog razloga sam intuitivno znala šta da kažem i rekla sam: "Dobro je nemati vezu..." Upitno je pogledala u mene a ja sam nastavila: "... to prosto znači - ne moraš nikoga da otkačiš kad nadješ Gospodina Pravog." U tom trenutku se nasmešila, oči su joj se zacaklile, vratila joj se boja u lice i uspravila se u stolici.
U ovom slučaju došlo je do samo male promene u tumačenju - prema prvoj interpretaciji stanje samoće je predstavljalo poziv za bolno putovanje ka samo-otkriću (mada nikad nisam razumela zašto to mora da bude bolno!) a prema drugom tumačenju stanje samoće je bilo tek neophodni preduslov za nalaženje pravog partnera.
Imajući sve ovo na umu, pozivam vas da počnete da pravite jasnu razliku izmedju opisa i tumačenja; da počnete da primećujete efekte koje različita tumačenja imaju i da počnete da pružate svojim prijateljima i sebi plodonosnija tumačenja.
A ako uspete, može da se desi da postanete mudri kao Marko Aurelije, što nije loša stvar. On je prilično daleko dogurao, znate, s obzirom da je bio samo rimski car ;-).
Želim vam divnu nedelju i šaljem vam okeane ljubavi,
Lidija

2 comments:

  1. Hmmm....
    Now it looks like you are working hard at your blog... :)

    ReplyDelete
  2. :-) this is my pleasure :-) so it is not hard for me :-)

    ReplyDelete