Wednesday 20 February 2013

“ Daće ti se po veri tvojoj “


OD  

„ Vaša uverenja stvaraju vašu realnost “ , kako Vi to razumete? Kao klasičan ZP? Da li je vaš život upravo onakav kakve su vam i misli? Da li ste do sada posumnjali u efikasnost pozitivnog razmišljanja?
Sigurno se svima desilo bar jednom, da uprkos svom trudu, očekivani rezultat izostane. Meditirali ste, tapkali, afirmisali se, molili, ali ipak nije ispalo kako ste se nadali. U čemu je problem?
U uverenju. U nekom podsvesnom ili sakrivenom programu , koji je nadjačao svesnu nameru. Niko vas ne sabotira do vas samih. Pitate se, a kako je to moguće? Ja sigurno nisam želeo da se razbolim, da izgubim posao, da me ostavi voljena osoba, da padnem ispit, da…. I u pravu ste. Verovatno niste želeli baš to, niti ste se fokusirali na takvu stvar, ali ona se desila jer ste na nju pristali  tačnije –kreirali ste je.
Pre nego što počnete da negodujete, pozabavićemo se imaginarnim situacijom u kojoj je neko opljačkan, sa objašnjenjem mogućih uverenja koja su dovela do takve okolnosti . Složićete se da se niko ne bi obradovao tome da ga opljačkaju, a pretpostavićemo da se nije ni fokusirao na isto. Kako je onda moguće da se u realnosti dogodi baš to? Moguće je, jer je oštećena osoba sigurno imala neko (ili zbir ) od sledećih uverenja :
- Živimo u nesigurnom okruženju
- Kriminal je u porastu
- Ja posedujem nešto što bi drugi voleo da ima
- Do sada sam imao niz pehova vezanih za imovinu
- Novac je obaveza /nemam ga dovoljno/opterećuje …
Ne moramo biti svesni svih naših programa da bi oni proizvodili dejstvo. U prethodnom primeru se vidi da uverenje ne mora direktno biti povezano sa neželjenom situacijom koja nam se desila, ali da je u širem kontekstu, a posebno u odnosu sa povezanim uverenjma, ipak vrlo važno.
Stoga je najbitnije spoznati sebe. Duboko se zamisliti nad time šta mi ZAISTA mislimo o svetu oko nas ,nama samima i vremenu ( prošlom, sadašnjem, budućem – nevažno je , jer je isto) .
Pokušajte da se ogolite i da iskreno spoznate svoj sistem uverenja. Da, vi sami stvarate sopsvenu realnost. Baš zato je vrlo važno da vidite gde se zapelo i šta biste mogli da menjate.
Ako ste zadovoljni, super. Ako niste, onda pokušajte smireno, bez osude, da razumete šta to stoji IZA vaše želje da uspete u bilo čemu, koja se ne realizuje. Uvek, bez izuzetka, stoji neki od programa (uverenja), a na vama je da utvrdite koji. I tu ste sami sa sobom, što bi zapravo trebalo da bude vrlo motivišuće. Dakle, ne bi trebalo da se menjaju okolnosti. Jedino što treba da se menja, ako vam nešto nije po volji , STE VI !
Neka saznanja neće biti prijatna, to je razlog zašto naš ego ide linijom manjeg otpora i zašto nam muti vid, ali shvatite da su to samo misli. To su samo uverenja, a svako uverenje može da se promeni, baš svako ! Zar to nije ohrabrujuće ? Niste u nemilosti događaja, nisu krivi vaši roditelji, društvo, politika, bivše ljubavi, šef… Ne morate ništa da čekate, možete koliko danas da počnete sa oblikovanjem svoje željene stvarnosti.
Zato svi toliko pričaju o *delovanju u SADA* . Vaša misao SADA, vaše uverenje SADA , privlači odgovarajuću sličnu misao i odgovarajuće uverenje koje na koncu KREIRA sutra. U šta verujete ?
Šta je ono što STVARNO (sada) mislite o sebi? Da li sa jedne strane mantrate kojekakve afirmacije, a u pozadini isplivava osećaj manje vrednosti? Da li možda želite sjajno plaćen posao, ali ste navikli da mislite kako se isti dobija samo preko veze, kako je ekonomska situacija grozna, kako bi trebalo da radite od jutra do sutra, kako nemate adekvatne sposobnosti…?
Ili ste nesigurni i više biste voleli da vam se nešto sažvaće, prorekne, pomogne… Previše ste mladi/prestari za promene ?
Ne odlažite. Nikada nije bio povoljniji momenat , nego SAD, da stvorite neko sjajno uverenje. Uverenje koje će da radi za vas, koje vam je saveznik , zbog koga ste mladji, pametniji, bogatiji…Potrebno je samo da budete iskreni i da razumete da ZAISTA sve možete ( sami ).

1 comment: