Thursday 11 October 2012

Umirite se u sadašnjosti

Meditacija pojačava i intuiciju, jer se kroz nju uživljavamo u sadašnjost bez koje je intuicija nesigurna, nepredvidljiva i zatvorena za nove ideje.




Kao što kuvar uvežbava svoje tehnike, balerina pokrete uz šipku ili teniser svoj volej pre važnog meča, tako je meditacija zagrevanje za sticanje samodiscipline i svesti o sebi u sadašnjem trenutku. Iskoristite meditaciju da naučite da dođete u dodir sa sadašnjim trenutkom i poslušate intuiciju, savetuje blogerka Američke asocijacije za psihologiju Mitchell Milch.
Utemeljenje u sadašnjost je nalik spuštanju sidra i ono počinje usporavanjem i produbljivanjem disanja. To stvara ravnotežu između vašeg iskustva i posmatranja ili, neurološki rečeno, između leve i desne moždane hemisfere. To je pronalaženje harmonije inteligencije tela i uma.
Kako bismo mogli da čujemo i razumemo govor svoje intuicije, potrebno nam je uživljavanje u sadašnjost zato što ona daje smisao povremenim sićušnim anomalijama svakodnevnog ponašanja. Bez sadašnjosti, intuicija je nesigurna, nepredvidljiva, zatvorena za nove ideje. Kada se kao klatno vrtimo od prošlosti do budućnosti, ne umemo mirno da sagledamo situaciju i izazove koji nas očekuju.
Vežbanje meditacije će vam biti onoliko teško koliko vam je teško da budete sami sa sobom. Kada želite da počnete da trenirate telo, ali zahtevate idealnu teretanu, opremu, trenera, to pokazuje nedostatak samodiscipline koji se lako prenosi na treniranje uma, samo su izgovori drugačiji - zahtevate idealnu tehniku, mantru, prostor.
Umesto toga, lakše je da započnete jednostavnim dubokim disanjem tokom svakodnevnih obaveza kao što je pranje sudova. Osetite prisutnost dok hodate ulicom - koncentrišite se na osećaj svojih koraka. Kako da prepoznate osećaj prisutnosti? Eckert Tolle, spiritualni učitelj, opisuje prisutnost kao trenutak svesnosti da ste odsutni umom.
Dakle, prepustite se sadašnjosti i dozvolite svojoj intuiciji da vas umiri i posavetuje.

No comments:

Post a Comment