Friday 19 October 2012

Smirenost i emocije


Tri zlatne mantre za problematične situacije.

smirenost_i_emocije.jpg
Smirenost ne znači sedeti u tišini i "osećati" samo tišinu. Smirenost znači osećati se udobno sa svim svojim emocijama, pod svim okolnostima i bez obzira na tuđe postupke. Kako da naša unutrašnjost ostane mirna, neuzburkana, objašnjava Meena Om, osnivač pokreta „Pranam" koji je posvećen "prirodnim zakonima istine, ljubavi i svetlosti".
"Emocije su nam potrebne", ističe Meena, "zahvaljujući emocijama rastemo, razvijamo se, iz njih crpimo energiju za svoje postupke, potrebu da saznajemo, želju da pomažemo drugima i inspiraciju da napredujemo!
Prema Meenim rečima, na sve događaje treba, pre svega, reagovati hladnokrvno i smireno i razmotriti da li možemo da u nekoj situaciji doprinesemo svojim ponašanjem ili ne. Ako je reč o problemu za koji ne možemo da predložimo rešenje i kojim nismo u stanju da ovladamo, ne treba reagovati uopšte. Međutim, ukoliko verujemo da imamo rešenje, onda treba da stupimo u akciju i to najpre tako što ćemo razumeti samu suštinu konkretnog događaja.
Tri su zlatne mantre čiju primenu Meena savetuje kako bi se pažljivo i odmereno očuvala smirenost: "kakva je istinska važnost ovoga", "i ovo će proći" i "neka bude što će biti". Ove jednostavne tvrdnje odnosno pitanja pomoći će i da um ne postane suviše aktivan i da ne zaključujete previše brzo. Naime, čak i kada delujete iz najboljih namera, može se dogoditi da reagujete naglo i prejako za druge ljude. Zato meditirajte i polako odlučite o svom delovanju.

No comments:

Post a Comment