Friday 21 September 2012

Naš prvi impuls je velikodušnost


Nova studija o ljudskom ponašanju u situacijama u kojima nema mnogo vremena za odluku.
nas_prvi_impuls_je_velikodusnost
Pripadate maloj grupi u kojoj svi članovi u istom trenutku dobijaju izvesnu sumu novca. Treba da izdvojite određeni procenat za zajednički, grupni fond. Koliki biste procenat izdvojili bez razmišljanja? Trideset, četrdeset odsto? Ili bi, kad malo bolje promislite, dovoljno bilo i samo pet procenata?
Najveći broj ljudi, pokazuje nova studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Nature", odlučuje da izdvoji veći procenat u prvom trenutku, kad impulsivno odlučuju. Što više vremena imaju da razmisle o tome koliko novaca bi bili spremni da daju, suma postaje sve manja i manja. Trojica istraživača - David Rand, Joshua Greene i Martin Nowak, sproveli su nekoliko testova u kojima su merili spremnost članova grupe na investiranje u grupni fond. Otkrili su da je ponekad i desetak sekundi više razmišljanja bilo dovoljno da ispitanici smanje sumu koju hoće da izdvoje.
Istraživači zaključuju da je naš prvi impuls velikodušno ponašanje, dok rezonovanje dovodi do sebičnijih odluka. Za sada, nisu sigurni šta leži u korenu impulsivnog ponašanja ali može se očekivati da će nova istraživanja biti usmerena ka otkrivanju dodatnih objašnjenja.

No comments:

Post a Comment