Friday 10 October 2014

Uvek reci "DA"



„Yes man“ je film o čoveku čiji život ne ide nikuda i čija je glavna uzrečica "NE" sve dok se ne upiše na program samopomoći zasnovan na jednostavnom pravilu: reći "DA" svemu i bilo čemu.
Oslobađanje snage reči "DA" počinje da transformiše njegov život na neverovatne i neočekivane načine, donoseći mu unapređenje na poslu i otvarajući vrata za novu ljubav.

Iako je priča predstavljena kao komedija i deluje čudnije od fikcije, svaki šaljivi trenutak u njoj je istinit, jer je film rađen prema autobiografiji britanskog pisca Denija Valasa, novinara koji je godinu dana na sva pitanja odgovarao sa 'DA'. Njegova spremnost da prihvati svaku priliku pokazala se, naravno,  kao  - preterivanje.

 Ali ova „komedija“ ima mnogo dublju, ozbiljniju i višeslojnu poruku koja pažljivog gledalaca može itekako navesti na razmišljanje, vaganje i akciju - da kažemo „DA“ ŽIVOTU! J

Iako je sam program samopomoći- seminara u filmu predstavljen kao blaga šarena laža, skoro kao „sektaško“ ili marketinško HI-HO okupljanje, on je  jednog depresivnog i pasivnog čoveka pretvorio u njegovo najbolje JA!
I evo prve pouke – nije važno da škola bude najbolja, već da vi iz nje izvučete najbolje. J

Da li treba, kao marioneta, uvek da slušate i radite ono što vam drugi kažu? Odgovor je, da slušajte, al nemojte poslušati ni uraditi ništa sa čim se vaša duša ne slaže. Recite DA samo onom što želite, a nikako ne svemu, ma ko da vam to preporuči kao ono pravo – druga pouka.

U filmu, našeg junaka je ostavila žena i on je potonuo na dno, ne želeći da diše ni na škrge. I patio i životario…Dok nije rekao DA i otvorio svoje srce za nove mogućnosti  – ona se nije ni pojavila. Ljubav prošla - srce ne greje, a da bi nova počela da vam se smeje – ono staro ostavite iza sebe – treća pouka.

Duh pravog prijateljstva provlači se kroz ceo film i eto je četvrte pouka – Pravi prijatelji ne plaču sa vama, već vam brišu suze, uzimaju za ručicu i vraćaju životu! A uz vas su – uvek!

Na kraju filma– peta pouka. Slepo slušanje, bez razmišljanja, dovešće vas do ogoljavanja i to bukvalnog - ko od majke rodjenog J

I još nešto! Samo srećan sreću deli. To nije krilatica. To je istina!!! Budite srećni i svi oko vas će biti jos srećniji! A i vi sa njima..kao i oni sa vama..jer ste vi sa njima srećni…i tako u krug u krug….

Vaša YES TO LIFE lady, Transurfing Balkanka
   

No comments:

Post a Comment