Friday 14 December 2012

Suptilno telo - čakre i kundalini sistem ( video ) Anodee Judith



http://www.youtube.com/watch?v=fpexQP4kxLs


ČAKRE -- energetski centri (ogledala ljudske svesti)

Kosmička energija neprekidno teče svuka oko nas, u nama i kroz nas. No, tu energiju ne možemo primijetiti svojom svakodnevnom sviješću pa je zato ne možemo upotrijebiti ili spremiti. 

Čakra znači „točak" ili „okretanje". Čakra radi kao elektrana, proizvodeći i skladišteći energiju, s tim da se na tim mjestima jače privlači i kosmička energija. Slivnik u kadi može poslužiti kao ilustracija rada čakre. Kada izvadimo čep iz slivnika dok je kada puna vode, voda bude usisana u odvodnu cijev, a voda koja kruži stvara vir. Na taj način radi i čakra. Kao što voda koja je usisana u odvodnu cijev stvara vir, kosmička energija usisana u čakre stvara kružni tok i usmjerava se prema sljedećem mjestu ukrštanja. To kosmičko zračenje utiče i usmjerava naša osjećanja, misli i osobine, u skladu s našom duhovnom i karmičkom sklonošću. 


Čakre rade na nekoliko nivoa i oblika našeg postojanja. U području glavnih čakri smještene su važne žlijezde i čvorišta nerava, pa kako nam se one otvararaju, tako utičemo i na fizičke funkcije povezane s njima i harmonizujemo ih. 

Prvih pet čakri povezano je pet s pet elemenata od kojih je sastavljeno tijelo: zemlja (muladhar čakra), voda (svadhišthan čakra), vatra (manipur čakra), vazduh (anahat čakra) i prostor (višuddhi). Element zemlje čini kosti, element vode tjelesne tečnosti poput krvi i limfe, element vazduha upravlja disajnim sistemom, element vatre varenjem i tjelesnom toplinom, a element prostora stvara tjelesne šupljine. 

Drugo područje uticaja čakri je na mentlnom nivou. Čakre su astralni energetski centri kroz koje energija može biti primljena, ali i izgubljena. Nezdravom ishranom, nepravilnim vježbanjem, lošim društvom i negativnim razmišljanjem, smjer okretanja čakri se može promijeniti. Tada gubimo energiju, što može prouzrokovati bolesti ili psihičke smetnje. 

Treće područje uticaja čakri je duhovno. Na duhovnom nivou postižemo mudrost i Samospoznaju. Muladhar, manipur i višuddhi čakra ključni su centri u kojima počinje duhovno buđenje. No, to se može dogoditi i u bilo kojoj drugoj čakri. Božansko Jastvo se može očitovati u bilo kojoj čakri koja je otvorena i pročišćena. 

Pročistiti nadije i čakre znači razviti njihovu senzibilnost i mogućnost primanja kosmičke energije ili Prane. To je razlog zašto redovnim vežbanjem postepeno postajemo sve senzibilniji. U početku, zavisno od sklonosti, mogu se pojačati i određene emocije. Ali, svi su ti fenomeni privremeni i nestaju kada se mudrost kundalini životne energije probudi. Jer, kada zasija svijetlo, zavesa tame nestaje istog časa i vi JASNO vidite kakve stvari jesu a ne kako vam neko predstavlja da one jesu. 

No comments:

Post a Comment