Monday 26 November 2012

Od uvida do preokreta



Iskoristite na pravi način onaj čudesni trenutak kada u vama odjekne - za druge nečujan - uzdah "a-ha"...
"Vrednost informacije jednaka je vrednosti njenog efekta"- Thomas Bjørge
lidija_markovic_rosatti
Pisanje ove poruke zatiče me na internacionalnom NLP kongresu koji prezentuju dva od najuticajnijih umova u NLP polju - dr John Grinder i Carmen Bostic St. Clair, a gde sam pozvana da asistiram.
Pripremajući se za ovaj dogadjaj, provela sam neko vreme razmišljajući o snažnim otkrićima koje sam imala tokom seminara na kojima sam bila u ulozi učesnika-učenika (polaznika).
Setila sam se slučajeva koji su bili obeleženi "a-ha momentima", snažnim uvidima i "sada znam kako da..." praznim frazama. Moram da priznam da su mnogi od gore pomenutih uvida bili korisni i da su veoma doprineli mom razvoju.
Podelila sam ove misli sa svojim dragim prijateljem Tomasom, koji je primetio da su uvidi dobri, ali i pomenuo važno pitanje - šta se desi ako se zaustavimo kod uvida i propustimo da ih integrišemo? Odgovor je, naravno - ništa, apsolutno ništa!
Izbor da ne učinimo ništa sa ovim uvidima je u redu ako vam je potrebno samo teoretsko znanje, nešto o čemu ćete ćaskati uz kafu, ili ako želite da sanjarite o tome kakav bi život bio ako biste ih upotrebili, iskoristili, primenili za sopstvenu dobrobit...
U našim životima mnogi sjajni uvidi izgube momentum, prosto jer izaberemo da se upustimo u učenje radi učenja, zaboravljajući da je informacija bez aplikacije jednako korisna kao i Betovenove notne skripte pred jednom žirafom.
Dakle, pitanje je: kako da preobrazite snažne uvide u moćne preokrete?
Odgovor je jednostavan: Primenite ih! Preduzmite akciju! Masivnu akciju! Ključ je u korišćenju svih stečenih znanja i njihovoj stalnoj i doslednoj primeni u praksi. Jer baš ta akcija koju odlučite da preduzmete zasnovano na nekom uvidu, vredi više nego deset pasivnih uvida!
Bitna napomena: reakcija koju dobijete na vašu akciju će vam dati nove uvide koji ce učiniti da poželite da ih primenite u praksi.
Dakle, imajući to na umu, pozivam vas da odvojite par minuta i osvrnete se na sve uvide koje ste imali tokom godina, razmislite koje biste efikasne korake mogli da preduzmete, donesete odluku i onda krenete u AKCIJU.
http://www.lovesensa.rs/clanci/sensa-strucnjaci/od-uvida-do-preokreta

No comments:

Post a Comment