Thursday 23 October 2014

Oda srećnom danu ~ Pablo Neruda




Ovog puta me pustite da budem srećan,
Ništa se nije desilo nikom,
Sve što se dešava to je da sam srećan
Sa sve četiri strane srca,
Kad hodam, spavam ili pišem.

Šta da radim, srećan sam.
Bezbrojniji sam od paše na livadama,
Osećam kožu kao cerovu koru
I dole nadu, gore ptice,
More kao kopču na svome pojasu,
Od hleba i kamena stvorenu zemlju,
Vazduh raspevan kao gitara.

Ti, pokraj mene u pesku, pesak si,
Pevaš i pesma si,
Svet je danas moja duša,
Pesma i pesak,
Svet su danas moja usta,

Pusti me da u tvojim usnama
I u pesku budem srećan,
Srećan što dišem i što ti dišeš,
Srećan što dodirujem tvoje koleno
I tad mi se čini da sam dotak’o
Azurnu kožu neba i njenu svežinu.

Danas me pustite samog da budem srećan,
Sa svima ili bez ikog,
Srećan sa pašom i peskom,
Srećan sa vazduhom i zemljom,
Srećan sa tobom,
Sa tvojim usnama srećan


<a href="http://www.bloglovin.com/blog/6728769/?claim=7nehx3qwx4s">Follow my blog with Bloglovin</a>

Proces Prisutnosti (The Presence Process) - Michael Brown



Knjiga "Proces Prisutnosti" Majkla Brauna, PROCES PRISUTNOSTI PDF, predstavlja alat u vašim rukama. Od svih knjiga koje sam pročitala ona mi je najviše pomogla u čišćenju emotivnih, negativnih programa usađenih u moju podsvest u prvih sedam godina života. Zapravo, ne bih rekla čišćenju već bih upotrebila novi, odgovarajući izraz INTEGRISANJE. 


Kao što i piše u uvodu, ovo je jedna od knjiga koje kad pročitate sve ostale knjige ćete baciti. Nisam ih bacila ali sam ih blago zanemarila i svejedno sam zahvalna jer one su bile put koji je vodio ka nekim drugim. Da ih nisam pročitala ne bih ni bila spremna za lekcije koje dolaze u moj život.

Kada sredite svoj život površinski, ispunite većinu svojih želja, probate većinu stvari koje vas interesuju, vidite da je tu tek početak.

Ova knjiga mi je pomogla da uspostavim odnos sa svojim unutrašnjim detetom, s obzirom da sam se u tokom tog procesa koristeći havajsku tehniku zaglavila. Meditacija unutrašnje dete je ostala ka nezavršen posao.
Nakon toga sam istraživala na drugoj strani. I shvatila da je ono što mi je neophodno sve vreme tu. Pokrenula sam Proces.

Kada pokrenete proces, koji traje 10 nedelja, pokrenuli ste događaje koje treba integrisati iz vašeg najranijeg detinjstva. Nije prijatno. Ali je postepeno, blago i daje rezultate.Proces prisutnosti leči vaše emotivno telo. Kao posledica toga nestaju i mentalne i fizičke nelagodnosti..
Svako doživljava i prolazi kroz proces na različite načine, pa je stoga besmisleno pisati o iskustvima kroz koja prolazimo tokom nedelja.
Morate biti disciplinovani i dovršiti proces do kraja. Jer tek tada dolazite do mogućnosti da postanete celoviti.

Dosta sam naučila tokom mog prvog prolaska kroz Proces, a kao rezultat, na kraju razrešilo se nekoliko stvari u mojoj porodici koje su godinama bile statične, tako lako i jednostavno da sam se sve vreme pitala da li je moguće.. Sve ono što se dešava u vaščoj bližoj okolini je vaše ogledalo. Aka oko sebe vidite napredak to znači da i vi napredujete i obrnuto..

Ovih dana ponovo sam ušla u Proces. Trenutno sam u drugoj nedelji.

Više nemam želja. Ni ciljeva. Više se ne bavim planovima za budućnost i trudim se da ne razmišljam o prošlosti. Ovaj trenutak mi je važan. Trenutak u kome sam se našla na ovom svetu i imam priliku da uživam u njegovom savršenstvu.
Da li je teško živeti izvan vremena i izvan tokova današnjih dešavanja? Da li je sumanuto takvome nečemu težiti u vreme kapitalizma koji šiba po ljudima i njihovim životima? Jesmo li satkani od snova?

Čekam odgovore..
U međuvremenu živim. Dišem. Osećam. Igram li se?

Moje putovanje ka sebi samoj je započelo davno. Prva iskra je zapaljena u mojoj duši kada nisam bila svesna da postoji nešto drugo od mene same, onog što mi se dešava i kako se osećam.. Kada sam sasvim blizu odgovora bude mi jako teško. Kao da se neki deo mene odvaja i nestaje.

Sada se upravo tako osećam. Simptomi prehlade i gripa pojačavaju moju svest da se nešto dešava. Ne prijaju mi isti ljudi... Ali sve je to proces.

S obzirom da je Proces Prisutnosti jedinstveno, lično putovanje u svesnost sadašnjeg trenutka koje vam pomaže da integrišete negativni emotivni naboj utisnut u vaše emocionalno telo, svako ga doživljava različito. Tako da mi ne preostaje ništa drugo nego da vas pozovem na ovo putovanje.


Friday 10 October 2014

Uvek reci "DA"



„Yes man“ je film o čoveku čiji život ne ide nikuda i čija je glavna uzrečica "NE" sve dok se ne upiše na program samopomoći zasnovan na jednostavnom pravilu: reći "DA" svemu i bilo čemu.
Oslobađanje snage reči "DA" počinje da transformiše njegov život na neverovatne i neočekivane načine, donoseći mu unapređenje na poslu i otvarajući vrata za novu ljubav.

Iako je priča predstavljena kao komedija i deluje čudnije od fikcije, svaki šaljivi trenutak u njoj je istinit, jer je film rađen prema autobiografiji britanskog pisca Denija Valasa, novinara koji je godinu dana na sva pitanja odgovarao sa 'DA'. Njegova spremnost da prihvati svaku priliku pokazala se, naravno,  kao  - preterivanje.

 Ali ova „komedija“ ima mnogo dublju, ozbiljniju i višeslojnu poruku koja pažljivog gledalaca može itekako navesti na razmišljanje, vaganje i akciju - da kažemo „DA“ ŽIVOTU! J

Iako je sam program samopomoći- seminara u filmu predstavljen kao blaga šarena laža, skoro kao „sektaško“ ili marketinško HI-HO okupljanje, on je  jednog depresivnog i pasivnog čoveka pretvorio u njegovo najbolje JA!
I evo prve pouke – nije važno da škola bude najbolja, već da vi iz nje izvučete najbolje. J

Da li treba, kao marioneta, uvek da slušate i radite ono što vam drugi kažu? Odgovor je, da slušajte, al nemojte poslušati ni uraditi ništa sa čim se vaša duša ne slaže. Recite DA samo onom što želite, a nikako ne svemu, ma ko da vam to preporuči kao ono pravo – druga pouka.

U filmu, našeg junaka je ostavila žena i on je potonuo na dno, ne želeći da diše ni na škrge. I patio i životario…Dok nije rekao DA i otvorio svoje srce za nove mogućnosti  – ona se nije ni pojavila. Ljubav prošla - srce ne greje, a da bi nova počela da vam se smeje – ono staro ostavite iza sebe – treća pouka.

Duh pravog prijateljstva provlači se kroz ceo film i eto je četvrte pouka – Pravi prijatelji ne plaču sa vama, već vam brišu suze, uzimaju za ručicu i vraćaju životu! A uz vas su – uvek!

Na kraju filma– peta pouka. Slepo slušanje, bez razmišljanja, dovešće vas do ogoljavanja i to bukvalnog - ko od majke rodjenog J

I još nešto! Samo srećan sreću deli. To nije krilatica. To je istina!!! Budite srećni i svi oko vas će biti jos srećniji! A i vi sa njima..kao i oni sa vama..jer ste vi sa njima srećni…i tako u krug u krug….

Vaša YES TO LIFE lady, Transurfing Balkanka
   

Tuesday 7 October 2014

How to Follow Your Intuition

1.   Trust your instincts. It can be difficult to depend on something that you don't understand, and you probably shouldn't base every one of your decisions on intuition. For example, if you're hiring someone,you should look at qualifications first and foremost, or else you might accidentally discriminate. But when you've weighed all the options and there is no obvious, rational choice, intuition's really all you've got. 
2.  Ask yourself questions and listen to the first answer that pops into your mind. That isn't easy, because several thoughts will flood your mind at once. For instance, let's say you're looking at a menu. In figuring out what you want, pick out the first thing that stands out to you. Ignore the remainder of your thoughts, like "But I didn't even look at the specials...but my friend is on a diet and I'll feel bad eating this in front of her...but my uncle said the mashed potatoes he had here were too mushy...blah, blah, blah." Don't dwell on it. Just pick something. It's scary...what if you make the wrong choice?...but you'll be fine.


3.  Meditate. Clearing your mind of repetitive thoughts and worries will make it easier to listen to your intuition. Find a meditative technique you are comfortable using and practice.


4Listen to your gut. There's a reason it's called a "gut feeling". Many times, a decision that you "know" is wrong makes you feel discomfort in your stomach area.

5.  Listen to and communicate with your multiple brains. Neuroscience research has shown we have functional and complex brains in both our heart and gut. These brains have memory and intelligence. As the points above indicate, your gut and heart brains know when something isn't right and will tell you through feelings, hunches and messages. You can communicate with these brains through simple language, imagery and touch.

6Keep an intuition journal. Every day, use your intuition to make a guess about someone or something. Don't act on it, though. Just write it down. Focus on statements like "I have a feeling that..." or "My intuition tells me that..." If there are any sensations associated with your intuition, such as a vision, or physical discomfort, be sure to record it. Looking back in your journal, see how often you are right. As you learn more about how to recognize your intuition, and you see it leading you in the right direction, your confidence will grow and so will your intuitive power.

7. Exercise the right side of your brain. Intuition is drawn from the right hemisphere of the brain which is the same side that controls nonverbal, holistic thought and expression. Here are some other ways to "work out" your intuition:
Be Creative, Trust, Paint, Visualise

DANCE







Biti svoj vlastiti autoritet




Jedna od najvažnijih lekcija u životu, po mom uvjerenju je naučiti vjerovati samima sebi i slušati svoj unutarnji glas radije nego bilo koga izvana. Nekritičnim prihvaćanjem stavova i uvjerenja drugih ljudi (poznato je koliko je to svojstveno djeci i koliko svojeg istinskog 'ja' na taj način ona mogu izgubiti) odričemo se vlastite odgovornosti i moći. Tada čak ni naši uspjesi nisu istinski naši. Vjerujem da možete navesti primjer iz vlastitog života kad ste u nečije ideje i razmišljanje imali mnogo povjerenja, da bi s vremenom, na lakši ili teži način, naučili da on/ona nema sve informacije i da njegova istina ne mora biti i vaša. To je vrlo vrijedna lekcija i vjerujem da nam je svima, možda i ne jednom, potrebno proći kroz takvo iskustvo.

Čak niti netko koga smatrate najvišim duhovnim učiteljem ne mora uvijek imati 'čisti kanal' i prave informacije. Čak i kad bi imali, postavlja se pitanje postoji li uopće nešto što je u svim situacijama apsolutna istina? Vjerujem da takvih ima vrlo malo. Možda ste se našli u situaciji kad ste osjetili unutarnji poriv da učinite nešto što nije bilo sasvim u skladu s vašim uobičajenim uvjerenjima, da biste kasnije uvidjeli da je taj postupak stvorio mnogo više koristi i za vas i za druge nego da ste se čvrsto držali svojih pravila. Život je beskrajno raznolik; ljudi, odnosi i situacije su uvijek iznova jedinstveni, a naš unutarnji glas ima pristup moćnijem izvoru informacija nego naš razum.

Na žalost, velika većina religija i duhovnih praksi zahtijeva slijeđenje velikog broja pravila, ponekad i vrlo sitničavih, u svim područjima života, ne ostavljajući time prostora intuiciji i osobnoj istini. Vjerujem da traženjem sigurnosti i pokušavanjem izgradnje samopoštovanja kroz slijeđenje takvih pravila, na emocionalnoj razini pokušavamo zadovoljiti duhovni autoritet kao što smo u djetinjstvu pokušavali (neuspješno) zadovoljiti roditelje. Ako to zahtijeva potiskivanje svojih spontanih poriva i emocija, prije ili kasnije će završiti neuspjehom.

Čak i najsavršeniji zemaljski roditelji nisu uvijek u stanju zadovoljiti djetetove potrebe, a većina roditelja u sadašnjoj fazi razvoja čovječanstva nema ni izdaleka dovoljno ljubavi i poštovanja za dijete kao ljudsko biće. Dijete vrlo brzo zaključi da je ljubav uvjetovana i počinje je pokušavati zaslužiti nastojanjem da bude savršeno, po mogućnosti bolje od svih drugih. Slijepo slijeđenje bilo kakvih pravila i kod odrasle osobe suptilan je rezultat te potrebe. Također, mnoga djeca nauče nemati povjerenja sama u sebe i vlastite odluke, te i kao odrasli ljudi radije traže savjete i usmjerenje od drugih, nego da preuzmu rizik pogreške. Tako se može stvoriti više ili manje suptilna ovisnost o vanjskom autoritetu. Da bi se to moglo dogoditi, mora postojati i druga strana - osoba koja se postavlja kao autoritet i želi imati moć nad drugim ljudima.

Svi smo skloni vjerovati autoritetima - učili su nas da budemo takvi. Većina ljudi je automatski spremna vjerovati osobi koja djeluje sigurno u svoje stavove. Ako nešto piše u knjizi ili novinama, mnogi ljudi će to automatski prihvatiti kao provjerenu informaciju. Dok neki ljudi zbog potrebe za moći pod svaku cijenu žele prezentirati svoja uvjerenja kao apsolutnu istinu, drugi, obično oni kod kojih je osjećaj nesigurnosti bliži svjesnom dijelu ličnosti, lako će biti pokolebani samim njihovim samouvjerenim stavom.

Najveću štetu čine ljudi koji su najsuptilniji u manipuliranju. Često ćete se naći u situaciji kad sve riječi zvuče ispravno i razumno, i teško vam je pronaći protuargument, ali i dalje osjećate da nešto nedostaje ili nije u redu. Moja je preporuka za takve situacije: uzmite trenutak da poslušate taj osjećaj u svom tijelu, da ga pokušate prevesti u riječi. Tako dobivene informacije obično će 'razoružati' manipulatora bolje nego bilo koji argument smišljen racionalno.
Sumnju trebamo prihvatiti kao koristan i prijateljski osjećaj. Bez nje bi se lako zanosili bilo kakvim idejama i bili mnogo podložniji iskorištavanju i manipulaciji. Sumnja nas potiče da ih preispitujemo i da pravimo razliku između ponekad vrlo sličnih informacija i ideja. Sasvim je prirodno da se i znanstvenici, koji bi po definiciji morali imati čvrste dokaze za svoje teorije, često u njima vrlo razilaze i sukobljavaju, stare teorije se stalno pobijaju i 'dokazuju' nove i obratno, a koliko je tek lako stvarati teorije ako ih potkrepljujemo samo dokazima nastalim u vlastitom umu.

Slušajte taj 'osjećaj u trbuhu' kad god čitate neku knjigu ili razgovarate s nekim. No budite svjesni da otpor može biti zdrav ili nezdrav. Zdrav otpor je onaj kod kojeg njegovim ispitivanjem možete pronaći razloge za otpor i neslaganje; nezdrav otpor je u pravilu iracionalan, često i jače potisnut, a može se javiti čak i kad smo svjesni da je sve što čitamo ili čujemo pozitivno i bez manipulacije. Nezdravi otpor je uzrokovan aktiviranjem potisnutog dječjeg otpora autoritetu i njegovim zahtjevima (npr. dijete koje se prisiljava da bude nesebično prije nego što je ono za to prirodno spremno, lako će razviti otpor prema bilo kakvom poticaju na nesebičnost). Ako primijetite takav otpor, istražite koje ga riječi ili izrazi posebno potiču. Razlike između zdravog i nezdravog otpora mogu biti vrlo suptilne, a ponekad obje vrste otpora mogu biti prisutne istovremeno. Međutim, kroz vježbu i upoznavanje svojih emocionalnih reakcija, moguće ih je naučiti prepoznavati.
Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo. Provjeravajte informacije koje druga osoba navodi, zapažajte kojim se riječima služi. Pokušajte smisliti sve razloge zašto bi neka tvrdnja mogla biti neistinita ili nepotpuna. Npr. ako vam netko predoči rezultate nekog istraživanja, zapitajte se što je sve moglo utjecati na to da istraživanje ne bude dovoljno objektivno i pouzdano.

Moguće je zvučati iznimno inteligentno, a opet govoriti bez istinskog smisla. Ljudi vješti na riječima mogu lako stvarati najrazličitije kombinacije riječi i učiniti da one zvuče smisleno, čak i mudro. Srela sam više takvih ljudi, a vjerojatno i vi. Radi vježbe, pokušajte pročitati nekoliko 'visoko intelektualnih' knjiga ili poslušati nekoliko sličnih emisija na radiju ili televiziji, te provjeriti što u vašem tijelu odzvanja kao riječi koje imaju dubinu, a što kao isprazno intelektualiziranje.

Jedan od načina manipulacije je iznijeti nepouzdane i neprovjerene teze te iz njih stvoriti zaključak. Mnoge ljude će dovoljno 'zaslijepiti' prividna logičnost zaključka da neće obraćati pažnju na pouzdanost podataka iz kojih je on izveden. Čak i ako osoba ne laže svjesno - kako možemo znati da su podaci koje ona ima sigurno točni? Načini prepoznavanja svjesnih laži (i poluistina) bit će tema za posebni članak.
(Kako ni sami nismo savršeni, jednako je potrebno provjeravati i vlastito ponašanje. No kako će preispitivanje sebe biti tema mnogih slijedećih članaka, ovaj put se nećemo usmjeriti na to.)

Manipulatori se često pozivaju na pozitivne ideale i emocionalne težnje, na velike riječi kao što su ljubav, istina, duhovnost, svjetlost, Bog... To je često pokriće za nedostatak istinskih, razložnih argumenata.
(Istinit citat: 'Moraš dopustiti da ti tvoje Više ja pokaže da sam ja u pravu!' Ovo je prilično očita, nesuptilna manipulacija - stvarno dobri manipulatori bit će mnogo indirektniji.)
Mudar savjet koji sam nedavno dobila: ako se netko razbacuje velikim, apstraktnim riječima, provjeri što želi od tebe! Neki će možda željeti samo vaše divljenje i uvažavanje, dok će vas neki željeti iskoristiti na mnogo konkretnije načine. Čak i samo nedostatak poštovanja prema vašem osobnom izboru i vašim uvjerenjima dovoljan je razlog za oprez, čak i ako vam se inače čini da je osoba u pravu.

Zapravo se u prosječnoj međuljudskoj komunikaciji jako rijetko čuje nešto što možemo bez rezerve prihvatiti kao istinu. Govorenje iz vlastitih ograničenja i uvjerenja, stvaranje zaključaka na temelju malog broja primjera, prilagođavanje ideja ili podataka svojim uvjerenjima ili potrebama situacije, blago uljepšavanje priče u svoju korist (ili samo radi efekta), prihvaćanje ideja samo zato što lijepo zvuče ili radi bildanja vlastitog ega... Bezbroj je načina na koje se realnost može čak i nesvjesno i nenamjerno iskriviti. Imajte to na umu čak i kad razgovarate s ljudima u koje imate povjerenja i za koje znate da ne žele manipulirati vama. I bez obzira koliko cijenili nečiju inteligenciju, iskustvo, znanje, pa i duhovni autoritet, uvijek imajte na umu da i ta osoba u svakom trenutku može pogriješiti. Ne zato da bi je kritizirali - potpuno je nerealno očekivati savršenstvo od bilo koga - nego zato da ostanete u svojoj istini i živite svoj život, a ne tuđi.

Autor: Kosjenka Muk