Wednesday 29 January 2014

PAULO COELHO > Pisac čija je religija ljubav



Paulo Coelho je vjerojatno najčitaniji i najosporavaniji pisac današnjice. Čovjek koji je prodao 100+ milijuna knjiga a i dan danas ga mnogi etiketiraju kao „nekvalitetnog i plitkog“, osoba koja je po jednima ekstremni katolik a po drugima kontroverzni new-ager i pisac s dubokoumnim i publicističko-naivnim tekstovima...


Iskustvo mi govori da svaki pojedinac na kojeg je usmjereno toliko pažnje i proporcionalno tome – kontroverze, osuđivanja i ignoriranja, može biti ili veliki prevarant ili pak istinska kvaliteta. Pošto znam za samo još jednog pisca kojeg toliko napadaju (David Icke) mogu se iskreno opredijeliti za ovo drugo. Jasno je da će dogmatski katolici, new-ageri i ini vjernici Coelha osuđivati za veću priklonjenost suprotnom taboru, no treba se zapitati zašto je to tako? Coelho zapravo na jedan infantilan, a isto tako i subverzivan način ljudima predstavlja tradicije i vještine koje su toliko oprečne njihovim današnjim pogledima, i to iz jednog sasvim logičnog i objašnjivog razloga – jer su smišljeno skrivani kroz stoljeća vjerske, političke i financijske manipulacije. Dojma sam da knjige ne bi širile spoznaju o ovom stilu života da nisu vješto prikrivene u nekim društveno prihvaćenim i establišmentom uokvirenim temama, zbog jednostavne činjenice – nitko ih ne bi kupio! A nažalost, jedini način današnje promocije i borbe za vlastito mjesto pod suncem je surovo tržište kapitalom. Ovu moju misao potvrđuje i sam Coelho kao jedan od najvećih svjetskih boraca za besplatne knjige u pdf online izdanjima. Podilaženje kao način prezentacije vlastitih ideja i usmjerenja možda i nije najprihvatljiviji niti alternativan put no svakako se može svrstati pod: „Pobjeda ne bira sredstva“. Vjerujem da Coelho ne bi ni narušavao „njihov“ sustav vrijednosti da nije zaigrao baš „njihovim“ arsenalom oružja. Njegova djela zapravo najbolje govore o njemu samom i njegovim motivima za spisateljski rad.

Mnogi Coelha (baš poput Ickea) osuđuju da romane piše isključivo iz vlastite zarade i promocije kulta ličnosti. Ja sam uvjeren da to nije tako i to čisto kroz čitanje njihovih štiva. I jedan i drugi su bili prilično poznati i ranije, i jedan i drugi su zbog svoje nove karijere riskirali odbacivši dotad vrlo lukrativne poslove i kao šećer na kraju, obojica su bili ismijavani, osuđivani i odbacivani na početku spisateljskog života što bi mnoge manje psihički stabilne osobe odbilo od nastavka. Seciranjem Coelhovih djela možemo shvatiti da je njegova katolička vjera vrlo čvrst oslonac i motiv za vječiti korak naprijed dok mu je povezanost sa drevnim kulturama i običajima dokaz da taj korak nije uzaludan. On je, kao i brojni drugi pisci, svojim izričajem sebi stvorio brojne protivnike koji duboko uljuljani u vlastiti egoizam i dogmu smatraju da je jedino njihov svijet i pogled za život pravi i oni koriste fiktivnog neprijatelja (kršćanstvo, new age, sotonizam, paganizam...) kao glavni alat u održavanju svojih dogmi, čvrstih stavova, uskovidnosti i tabua.

Već su njegove pjesme i borba protiv sustava 70-tih putem hipi pokreta i antivladinim djelovanjem pokazale bunt i okršaj sa dobro uhodanom mašinom svjetske manipulacije. Izuzev epizode s crnom magijom (koja mu je, kao i sve drugo u životu, umjesto kao rak-rana, poslužila kao pogon prema uspjehu) sva ostala iskustva su mu bila putokaz ka činjenici da drevna znanja danas isključivo služe kao tajna učenja elitnih tajnih društava, pomno skrivana od ostatka populacije, koji poput ovaca u toru slijede svog pastira i egzistenciju. Prvo pravo književno djelo – Hodočašće, u svakom slučaju promovira osobnu potragu za srećom i višim znanjem i to kroz prizmu katolički motiviranog puta. Katolička crkva ga osuđuje prvenstveno zbog intervjua kojeg je dao u knjizi od svojih 200-tinjak stranica – Ispovijest hodočasnika gdje je priznao nekadašnju povezanost sa sotonizmom, homoseksualnošću i zaradom koju je ostvario unatoč promociji nematerijalizma, vjerojatno zbog prisutne ideje da ljubav prema sebi, sreća i pomoć svome bližnjemu predstavljaju loš koncept ukoliko nisu predstavljeni s oltara. U licemjerje ovakvih napada na Coelha neću ulaziti no svakako je znakovito da ga napadaju baš oni čije ideje najviše promovira – katolici, new ageri i filozofi. Prvi roman mu je samo dao krila za najveće djelo, Alkemičar, koje je prodano u 80+ milijuna primjeraka (što brojčano ne znači ništa, no kulturalno mnogo) i koje je brojne ljude odvelo na put koji je usmjeren ka pozitivi, optimizmu i vjeri u sutra. Nakon što smo shvatili da je put mnogo važniji od cilja koji nam je gotovo uvijek „pred nosom“ i da se za prave ciljeve vrijedi boriti do kraja dolazimo do Bride, romana koji ukazuje na činjenicu da prava ljubav ruši sve mostove i da uvijek možemo promijeniti vlastite puteve ma kako oni bili fundamentalni. Uz ove glavne smjernice smo upoznati i sa alkemijom, mjesečevom i sunčevom tradicijom u magijskoj praksi kao i drevnim kršćanskim putevima. Valkira nas je pak upoznala s konceptom anđela čuvara dok smo kroz čitanje Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala naučili da kruti i suprotstavljeni stavovi nisu nužno prepreka te da baš oni mogu postati moćno oružje za rušenje brana predrasuda. Ukoliko Coelhova djela imaju snažne poruke onda su citati alatka pomoću kojih dojam čini još intenzivnijim i snažnijim. Na kraju ovog promišljanja o brazilskom piscu moći ćete pročitati moje omiljene citate iz njegovih djela.

Peta gora je pak ispričala priču proroka Ilije koji uz pomoć Božje providnosti svoj narod vodi ka boljem sutra. Vjera mu je podstreh da sluša viši glas i šire nahođenje koje, kroz inspiraciju i intuiciju, može uvijek biti presudno. Ženstvenost, kolektivna duša svijeta i jezik znakova samo su neki od pojmova što su nam prezentirani kroz djela. Priručnik za ratnike svjetlosti najčvršće je povezan s new age konceptom jer nas upoznaje s nekim elementima predstavljenim u djelu Barbare Marciniak zvanom Donosioci svitanja (eng. Bringers of Dawn) za koje se često smatra da je polazišna točka svim vjernicima ovog religioznog koncepta. Veronika je odlučila umrijeti vodi nas u obližnju Sloveniju gdje upoznajemo osobu koja je smještena u psihijatrijsku ustanovu zbog pokušaja samoubojstva. Za mene osobno ova knjiga nosi najbolji zaključak kroz koncept koji bi svakako mogao zaživjeti i u stvarnosti (za otkriće o čemu se radi pročitajte knjigu jer ne dijelim spojlere). Tri Coelhove knjige nažalost nisam čitao pa niti ne znam o čemu se radi (Demon i gospođica Prym, Jedanaest minuta i Pobjednik ostaje sam) pa ih ne mogu niti komentirati. Vrlo utjecajan roman Zahir mi je dosta značio. Razlog zbog kojeg je tako je aspekt rješavanja vlastitog Zahira (jedno od 99 božjih imena, arapska mitologija), teškog i nezaboravnog tereta iz prošlosti, koji naposljetku izludi one koji se s njim nisu suočili. Mislim da je upravo suočavanje s vlastitim „duhovima iz ormara“ nešto najbitnije u konceptu osobnog napretka, a našim čitateljima će ovaj roman biti zanimljiv i iz razloga jer se na par stranica glavni lik nalazi u Zagrebu.

Vještica iz Portobella je također vrlo važna jer nas poučava koliko smo zapravo uskogrudni, uskovidni i priklonjeni dogmama kada upoznamo nekoga tko je toliko drugačiji od norme, uspostavljene od strane trenutno vladajućeg poretka. Nakon što proširimo vidike i saslušamo drugu stranu prečesto spoznamo da ona zapravo ne promovira ništa previše strano doli sreće i ljubavi projicirane na nekakav drugačiji (ne i nepravilniji) način. Posljednje Coelhovo djelo, svojevrsna autobiografija i roman nastao na već prisutnom utjecaju velikana svjetske književnosti, Argentinca Jorgea Luisa Borgesa , je dugačka avantura što nas vodi ka ponovnom otkrivanju vlastitog smisla i osobne legende. Aleph usmjeruje ka etapi koja pogađa svačiji život, u kojoj počinjemo krivo vjerovati u vlastita ograničenja i pomanjkanje motiva. Bog, viša stvarnost ili sudbina nas gotovo uvijek u tom trenutku usmjeri na pravi put s nekim ili nečim uz neprikosnovenost pojma „na pravom mjestu u pravo vrijeme“. Mene osobno je ovo djelo fokusiralo na moje okruženje s ljudima i situacijama koje više nikada neću shvaćati „zdravo za gotovo“.

Konačni zaključak, pročitavši veći dio bogatog Coelhovog opusa, zbilja je teško izvesti. Motive koji leže iza spisateljstva možete i sami spoznati čitanjem njegovih knjiga, ideje koje će prezentirati teško je predvidjeti, a tajna društva su vjerojatno podijeljena s njegovim predstavljanjima njihovih skrivenih agendi. Ja bih kao rezime Coelhovog stvaralaštva naveo ovo – Coelho nije pisac koji promovira kršćanstvo, Coelho nije pisac koji promovira new age, Coelho nije pisac koji prezentira lažna načela, dogme i tabue, Coelho se ne dodvorava poretku i establišmentu, Coelho ne piše ono što znamo i ne želimo čuti, nego ono što ne znamo a želimo čuti... Jednom rečenicom – COELHO JE PISAC ČIJA JE RELIGIJA LJUBAV.
"Čekanje boli. Zaborav boli. Ali ne znati zašto se odlučiti najteža je patnja."

"Onaj ko voli mora znati izgubiti sebe i ponovo se pronaći"

"Sreća je ponekad blagoslov - ali uglavnom je moram osvojiti"

"Kad nešto doista želiš cijeli će se svijet urotiti da to i dobiješ"

"Sve što se dogodi jedanput može se nikad više ponoviti. No sve što se dogodi dvaput, zacijelo će se dogoditi i treći put."

"Da bi vjerovao u svoj vlastiti put, nema potrebe da dokazuješ kako je tuđi put pogrešan."

"Ljubav se samo ljubavlju otkriva."

"Oni koji vole očekujući nešto zauzvrat, samo gube vrijeme."

"Smrt primorava ljude da bolje osjete život."

Autor Ratko Martinović

Transurfing i vizualizacija


Kada pričamo o tehnikama pristupanja Matrici onda govorimo o načinima kako mijenjati stvarnost oko nas. Priču ćemo započeti s transurfingom, tehnikom promjene vlastitog života uz utjecaj na pravu prirodu stvarnosti.

TRANSURFING
Sami krivi za svoju stvarnost
Sama ideja cjelokupnog koncepta počiva od zamisli da je oko nas (pojedinca) beskrajan prostor varijanti sa svim mogućim scenarijima u vezi svih mogućih događaja u životu osobe. Na iste utječe isključivo energija misli koja ih kreira i mijenja. Tako putem transurfinga osoba uči drugačije razmišljati i djelovati u određenoj situaciji čime kreira drugi put od onoga koji bi zapravo slijedio.
Pretvaranje misli u povoljna djela
Idejni začetnik sustava je ruski fizičar Vadim Zeland objavio je već šest knjiga na gotovo dvadeset jezika, te navodi kako za shvaćanje koncepta nije potrebno dodatno školovanje (koje je omogućeno) nego čitatelj samo mora posvetiti određeni dio intelekta i volje u ostvarenju ciljeva. Prijelaz misaonih formi iz metafizičkog, misaonog svemira u ovaj fizički i uvjetovanje na određene situacije opisan je kao svojstvo koje je dokazivo i putem načela kvantne fizike.
Jedan od temelja principa je spoznaja i aktivacija tzv. ‘promatrača’, figuru koja ljude po prvi puta odvaja od života baziranog na navikama i rutinama. Na taj način uspijevamo spojiti volje duše i razuma te privlačimo namjeru koja nam uvjetuje što se oko nas događa. Samim time, pravim pogledom na stvari utječemo na svoj život u željenom smjeru.
Klatna kao prepreke
No, kao i uvijek, postoji određeni problem. On se u ovom slučaju naziva ‘klatno’. Svaka osoba emitira vibracije uz određenu frekvenciju, a kada više osoba emitira iste frekvencije, stvara se klatno – to u praksi često označava borbu dvoje ili više ljudi oko istog cilja. Klatno je neutralno, no nabijanjem energije povećava svoju snagu, crpi ljudsku i postaje poput žive jedinke, te se bori za vlastite ciljeve. Primjeri klatna su obitelj, poslovi, društvene organizacije, moda ili popularni TV programi. Dakle, ako čovjek nije zbilja svjestan vlastitih ciljeva, potpada pod klatno.
Ciljevi u fizičkom svijetu moraju se manifestirati kao slike u svijesti pojedinca jer na taj način dolazi do realizacije u materijalnom. Ukoliko uvijek ulazimo u nešto besciljno, onda uvijek klatna odlučuju za nas – ukoliko pak shvatimo cilj i krenemo u nešto s istim, mijenjamo vlastite granice i odlazimo korak naprijed u vlastitim odlukama. Time se rješavamo nezadovoljstva, sve što želimo na pravilan način nam se i ostvaruje, a stvarnost oko nas postaje plod našeg vjerovanja. Tako barem tvrde pobornici Vadima Zelanda.
Vaša je stvarnost film
On sam kaže: ‘Zamislite da je vaša stvarnost film koji se vrti na projektoru. Ono što nacrtate na projektoru, to vidite na filmu. Problem je u tome što ljudi rade suprotno: oni ono što vide, to i crtaju. Vidite li razliku? Imućni, kada se probude, oko sebe vide luksuzan interijer, njima donose doručak u krevet, zatim izlaze van na balkon s prekrasnim pogledom i razmišljaju kako bi sada bi bilo lijepo voziti se na jahti. Ili možda otići na odmor do Alpa? Dakle, oni pronalaze svoju vlastitu stvarnost. Siromašan um zaokupljen je problemima, umoran je od života, ali stalno razmišlja o problemima jer ništa drugo ne vidi. On gleda u novčanik i razmišlja kako će novac samo odlaziti iz novčanika, takve crne misli protežu se do kraja mjeseca. On također pronalazi svoju stvarnost – uključujući svoje filmove. I jedan i drugi na projektor života crtaju ono što je pred njihovim očima. I to gledaju u svojoj stvarnosti, svaki dan iznova. Ali  nisu oni ti su sami postavili takve filmove na projektor.  Stjecaj okolnosti učinio je da je prvi sretan, a drugi ne. Međutim, princip stvaranja projekcija  kod jednih i drugih je isti: što vidim – to i crtam, o čemu crtam – to onda i vidim’, prenosi dalje.com.
‘Može se dogoditi da i bogatiji čovjek na projektor stavi film koji prikazuje zle sile te da veoma osobno to shvati i počinje se pribojavati stečaja. Što se tada događa? On prisilno stavlja u svoj projektor filmove s negativnim scenarijem, negativni osjećaji ga okružuju, a njegovi najgori strahovi počinju se ostvarivati. Isto tako može se dogoditi i obrnuta situacija, ako netko na projektor stavi film sa sretnim završetkom, film na kojem je prikazano kako se nečija poslovna situacija poboljšava, može ga potaknuti, on opet vidi svjetlo na kraju tunela i vjeruje da je uspio pobjeći iz siromaštva. U stvari, stvarnost će se uskoro promijeniti jer projektor sada okreće pozitivan scenarij. Što je zaključak svega ovoga?  Ljudi su ti koji upravljaju okolnostima. Nesretni događaj osoba  može prizvati iz navike, vrteći negativan film u glavi. Misao – to je ono što ljudi koriste za upravljanje. Ljudi su naučili kontrolirati svoje postupke, ali što je s  mislima – ljudi ne znaju kako kontrolirati misli. Lakše je prisiliti se da nešto učinimo nego misliti na nešto određeno, zar ne? Zamislite da  hodate ulicom  s točno određenim planom puta, ali tada dođe jedan prolaznik do vas, uzme vas za ruku i jednostavno vas vodi kamo god hoće, a vi poslušno i pasivno slijedite. Nerealno je? Ali to je upravo ono što se događa s vašim mislima – objašnjava ovaj ruski fizičar te zaključuje kako su ljudi ti koji upravljaju okolnostima. Postanite majstor svog projektora. Stavite film koji zaista želite gledati. Upravljajući svojim mislima, zapravo upravljamo stvarnošću. Pogledajte malo oko sebe – ljudi za koje se kaže da budni sanjaju. Zapravo su poput nekih televizijskih prijamnika koji emitiraju svoj program. Trebate prestati gledati tuđe filmove, morate stvoriti svoje. Baš kako je to  detaljno opisano u mojim knjigama. S vremenom će se stvarnost promijeniti. S vremenom vaš će film počet prikazivati nove značajke te će na kraju biti baš onakav kakav želite. Dakle, važno je materijalizirati misli. Jedini uvjet kako ostvariti misao jest ovaj: oblik misli mora biti sustavno razrađen i dovoljno dugog trajanja  kako bi ostvario maksimalnu realizaciju’, zaključuje Zeland.
Izdvojene misli:
* Postoji tip ljudi koji ne traže rješenja već probleme; Oni analiziraju osobe i kritiziraju, te time sami sebi stvaraju štetu bez koristi - negativnost je sama po sebi destrukcija i vodi ka rušenju, a natjecateljski duh na koncu pobjednika samo kratko ostavlja sretnim, dok postoji i mogućnost poraza
* Uspjet ćete ako problem gledate kao mogućnost nadogradnje i za inat se veselite porazima - život je svako zlo za neko dobro, a čaša je uvijek napola puna - možda je vlak kojeg ste propustili zapravo bio vlak u jednom smjeru za propast
* Sve na svijetu ocjenjujemo - ocjena nije loša stvar i ne narušava prirodni balans. Problem je SUVIŠNI POTENCIJAL, koji se javlja kada ocjeni, nebitno kakvoj, dajemo preveliko značenje! Misaoni višak generira djelovanje prirodnog balansa i dolazi do zakona podlosti - gubite ono što imate
* Jedini alat nakon kojeg ravnoteža neće biti narušena - kada čovjek nezadovoljan sobom i postignućima to nezadovoljstvo koristi kao polugu za samousavršavanje
* Nezadovoljni ste sami sa sobom i mrzite se? Zamislite što bi se dogodilo vladaru koji 'pljuje' po vlastitom narodu i državi!
Igrajte se, pa u svim situacijama, čak i onim najtežim, tražite pozitivne strane - ako to svladate, na pravom ste putu!
* Posljednja opsjena klatna - pitanje je mogu li uopće izaći iz ove situacije? Kada se to upitate, pred vratima ste!
Pretvaranje ljubavi u posesivnost stvara višak potencijala, kao i uvjetovanje i uzdizanje sebe nad rivalom - djelovanje sila upereno je protiv vas, pobjeda postaje poraz, te se sve pretvara u idealiziranje i precjenjivanje izgubljene osobe - stvara se novi višak potencijala i pogodite: u začaranom ste krugu!
Najveći problem Zapadnog svijeta je to što jednostavno ne volimo, nego se trudimo biti voljenima - zato se ne možemo odreći prava na posjedovanje voljene osobe!
Ljubomora na ljubav djeluje kao životni vijek na cvijeće - Što je veća, to je veća i mogućnost da uživamo u lošem parfemu umjesto u cvjetnoj livadi!
Biti zaljubljen u sebe je super, ukoliko ne smeta ravnoteži - ali ako ismijavate tuđe mane koje su u suprotnosti s vašim vrlinama, gubite dvostruko - ravnoteža će napraviti plodno tlo da vas ta osoba u nečemu pobjedi, a usput ćete izgubiti i samopoštovanje!
* Samohvala i isticanje nadmoći vas pretvara u muhu koja unatoč otvorenom prozoru želi proći kroz staklo...
* Svi oko vas osuđuju vaše vrline ako ih ističete, a mane ni ne vide ako ih ne dajete na pladnju - sami slikate svoju sliku o sebi, a ako je ne slikate javno, uvijek dobivate dobre ocjene
* Nemojte biti mirni i povučeni na silu! Ako ste neprivlačni fizički, budite ljupki i šarmantni, ako imate slab vokabular, naučite slušati...
* Ako nešto previše želite, to ne dobivate! Tko ulovi plavu ptičicu - glasni vepar ili smireni lovac?
* Želja koju prirodna ravnoteža uvijek odbaci je ovisnost o predmetu želje. Vjerojatno ste si više puta rekli: Ako dobijem, glavni sam - ako izgubim, propadam... Na kraju ste ostali bez snage boreći se za ono što ste previše željeli i izgubili? Ravnoteža je uspostavljena!
* Ako ste pretrpjeli težak poraz, smijte se i omalovažavajte situaciju uz mišljenje - Bit će bolje!
* Životno pravilo: Vama nitko nema prava suditi, imate pravo biti ono što jeste! Izbacite suce iz vašeg života jer ste im vi dali jurisdikciju! Automatski gubite potrebu za opravdavanjem, a strah od kazne nestaje - otišao je rob iz vas!
* Što je najveći udar na ravnotežu? Željeti biti savršen! Život takve osobe je borba s ljudima-silama ravnoteže! Nije loše biti savršen, ukoliko tome ne dajete preveliki značaj... Takve osobe uvijek imaju osjećaj da pokvare sve savršeno u svojim životima, a to je i istina!
* Kajati se za pogreške jednako je isticanju vrlina i postignuća - Budite kakvi jeste! A alat da ne postanete rob samokontrole je humor - koji umanjuje preveliku važnost...
VIZUALIZACIJA
Samopomoć je već najmanje trideset godina iznimno popularan način zarade diljem svijeta, a u ovom poglavlju predstavljamo mehanizme pomoću kojih samouvjeravanje zapravo djeluje. Danas je na redu vizualizacija.
Vizualizacija je stvaranje pozitivno-kreativnih mentalnih obrazaca u vlastitim mislima, koji nam kasnije služe za rješavanje određene situacije, borbu protiv bolesti ili djelovanje na okolinu. Najpoznatiji pobornici ovog koncepta navodno mogu vizualizirati promjene i kod drugih ljudi, što u neposrednoj blizini, što u daljini.
Simontonov zdravstveni koncept
Sam koncept je s ovakvim imenom nastao 1971. godine, kada ga je primijenio dr. Carl Simonton koji se bavio radioonkologijom na ‘Cancer Counseling and Research Center’ u Dallasu. On je naime svom umirućem pacijentu ponudio vizualiziranje koje je prije toga razvijao s timom znanstvenika. Predloženo mu je da tijekom radijacije radioaktivne čestice zamišlja kao energetske naboje koji bombardiraju zaražene stanice, a uz to je stanice raka percipirao kao nesposobne. Bijele krvne stanice su pak predstavljale zadnju crtu bojišta, te su umiruće stanice raka ‘iznosile’ iz tijela.
http://www.visualisation-creative.com/images/visualisation_creative_carl_simonton.jpg
Ishod je bio iznenađujući – u dva mjeseca rak je nestao, bez gubitka težine, oštećenja kože i sluznice. Studija je nastavljena na 150 subjekata u poodmaklom stadiju raka i slučajevima od kojih je službena medicina digla ruke. Životni vijek tih pacijenata procijenjen je na 12 mjeseci. Nakon četiri godine provedbe sustava, čak 63 pacijenta ostaju živa, a 14 ih u potpunosti gubi stanice raka iz vlastitog organizma. Prosječno vrijeme dužeg života pacijenata iznosilo je 24 mjeseca, što je bio dvostruko bolji rezultat nego onaj državni. Samim time, po prvi puta je potvrđeno da sustav ima relevantnost. Bez obzira na fantastične rezultate, javno zdravstvo i farmaceutika ne priznaje njegov rad, te ga zabranjuje jer ‘unatoč rezultatima nema dokaza o njegovoj uspješnosti’.
Holografska teorija kao potvrda
Hologram je po definiciji trodimenzionalna fotografija ‘uslikana’ pomoću lasera u jednom složenom procesu. Za razliku od obične fotografije, hologram zadržava svaku informaciju originala bez obzira koliko je puta rascijepljen. Tom svojom odlikom hologram može postati budućnost u gotovo svim sektorima čovječanstva. Jedna od najzanimljivijih teorija o prirodi svemira dolazi iz mozgova Davida Bohma, Einsteinovog ‘šegrta’ i jednog od najboljih svjetskih fizičara i Karla Pribrama, neuropsihologa sa Sveučilišta Stanford, a upravo ona govori u prilog vizualizaciji.
http://danas.net.hr/2006/08/15/0401007.17.jpg
Karl Pribram smatra da je ljudski mozak ‘primopredajnik’ signala i ključ u svemu imaju dijelovi nervi kroz koje prolaze impulsi sa laserskom svjetlošću što znači da je mozak sam po sebi hologram. Kao dokaz prilaže karakteristiku mozga da unatoč odstranjivanjima njegovih dijelova pacijent ne gubi memoriju već isključivo tjelesne funkcije koje taj dio obavlja. Većina ljudi se nikada nije zapitala zašto je toliko povezanosti među osjetilima. U ovoj teoriji je to objašnjeno baš pomoću holograma. Glavna odlika holograma je da svaki njegov dio sadržava cjelokupnost, pa bi tako i medicina mogla djelovati na taj način. Pojednostavljeno, tumor odražava anomalije u cijelom organizmu, a ne samo u zahvaćenom području pa bi tako trebao biti i tretiran.
Kako vizualizirati?
Jeanne Achtenberg, voditeljica psiholoških istraživanja i rehabilitacije na ‘Health Science Center’ u Dallasu nastavila je Simontonov rad, te ga je bazirala upravo na imaginacijama uz holografsku sposobnost mozga pri kreiranju slika. Njezino mišljenje je da je iskustvo života zapravo neurofiziološki proces u mozgu. Mozak raspoređuje unutarnji i vanjski svijet, ovisno o prethodno unesenoj percepciji, pa je na taj način moguće utjecati na okolinu, kao i osobnu situaciju. Stvaranje i stvarnost iznimno su bliski u njegovom poimanju, te Achtenberg smatra kako je poistovjećivanje koncepata itekako moguće.
http://users.volja.net/andval999/mindpower3.jpg
Najbolje stvaranje stvarnosti je ono tijekom umjerene meditacije. Udobnost sjedećeg ili ležećeg položaja uz idealnu okolinu bio bi savršeno okruženje. Nakon klasičnih meditativnih tehnika usredotočenja na disanje i izbacivanje svih vrsta misli, počinje imaginacija, i to po mogućnosti u svih pet osjetila. Vizualiziranje pozitivnih stvari često ih pretvori u stvarnost, upravo jer je i volja daleko više usmjerena da bi se tako što ostvarilo. Bitno je promatrati cilj i usredotočiti se na njega, bez prevelike tendencioznosti. Dobar primjer je novac, jer on uvijek dolazi kao nuspojava i, da biste ga dobili, morate dati određeni input – u iznimno rijetkim situacijama on ‘pada s neba’.

Tuesday 21 January 2014

Što znači biti pametan?


Saznajte koliko ste inteligentni?Ako smo inteligentni jesmo li i pametni? Ili možda ne? Jesu li pamet i inteligencija jedno te isto?

Prema definiciji inteligencija dolazi od latinske riječi intelligere te znači moć shvaćanja, razumjevanje ili poimanje te se odnosi na mislilačke ljudske sposobnosti. Inteligencija je uređena sposobnost koje je genetski predisponirana no može se i dodatno razviti. Kvocijent inteligencije pokazuje kako brzo možemo nešto shvatiti i prilagoditi svoje ponašanje određenoj situaciji. Visoki kvocijent inteligencije ne znači nužno da ćemo biti i pametni.

Pamet je sposobnost da koristimo inteligenciju, znanje i iskustvo zajedno kako bi se snašli i prilagodili određenim situacijama. Inteligencija je čista i kristalno tvrda sposobnost koja je uvijek ista. Koliko god puta rješavali neke IQ testove, rezultati su obično jako slični. No pamet se može razlikovati od situacije do situacije. Netko je izuzetno pametan kada je u okolini u kojoj je doma i u kojoj se dobro snalazi, npr laboratorij no kada tu osobu stavite u totalno drugačiju okolinu ispadaju totalne budale i njihova pamet kao da ne postoji.

Inteligencija će vam pomoći da i u totalno novoj situaciji shvatite neke ključne informacije i pojave, ali kako koristiti te spoznaje je stvar pameti.

Pamet je umješnost u korištenju inteligencije, kako svoje tako i tuđe. Inteligencija je sposobnost primijećivanja i absorpcije određene informacije. Sposobnost da koristite informaciju koju ste upravo dobili u kombinaciji s onim što već znate je pamet.

Pamet uvelike može ovisiti i predodžbama i obrazovanju, s tim da se pod obrazovanje ne misli nužno na ono školskog tipa i iz čitanja knjiga, nego i iz tzv životne škole. Ima ljudi koji pročitali ogromni broj knjiga a da ih ne čni pametnim, no čini ih načitanima.

Neki kažu da je glup onaj koji postavlja glupa pitanja, no što je to točno glupo pitanje? Da li su glupa pitanja ona koja traže odgovor koji potvrđuju našu glupost ili pamet? Da li su pametni odgovori oni kojima pobuđujemo aplauz i divljenje drugih ili oni koji čine ovaj svijet drugačijim, koja pokazuju iskrenu empatiju za patnju drugoga, za radost svih? Predrasude nekih ljudi koji se nalaze u situaciji u kojoj su iskustveno doma mogu uzrokovati da pitanja osoe koja je tek došla budu glupa. Kad god ste u novoj situaciji vaša pitanja izgledaju glupo onome tko je u toj situaciji iskusan. Kao što je vama glupo pitanje u situaciji koja je vama svakodnevnica. Ukratko nema glupih pitanja.

No postoji jednostavna definicija pameti: Kad naučiš ne postavljati glupa pitanja, tada si pametan.

To ne znači da ne smijete pitati, nego ako se nalazite u novo situciji, prvo dosta promatrajte i pustite vašoj inteligenciji da povezuje informacije koje vidite i čujete. Za početak ne upadajte sa pitanjima o temama o kojima ne znate ništa. Kada vaša inteligencija shvati dovoljno i dobije dovoljno informacija, tada će pamet smisliti pitanja koja će vam dati još informacija, ali ta pitanja neće biti naivna i glupa, nego na mjestu.

Pametan ne mora biti inteligentan, a inteligentan će se uvijek znati prikazati pametnim.

mentalne_sposobnosti/sto_znaci_biti_pametan.htm

Wednesday 15 January 2014

vetar u ledja

Dragi prijatelji...''Povežite se sa onima koji vas podsećaju na to ko ste. Povežite se sa onima u čijem prisustvu se osećate dobro. Napunite svoje "duhovne baterije" čitajući,pričajući, razmenjujući pozitivnu energiju sa onima koji vas inspirišu i daju vam "vetar u ledja". Onda ćete imati snage da podnesete i one druge, koje ne možete izbeći.''

Monday 13 January 2014

Master of my mind!!!


Putokaz – Skrivena poruka



Neću vam pisati kako je sve sjajno i bajno, i kako je potrebno samo da nabacite osmeh i svi problemi nestaju, jer to realno nije život.
Kroz ova slovca želim da vas navedem da zagrebete iznad površine sopstvenog postojanja i da shvatite da život ima dublji smisao, da ima i onu drugu nevidljivu stranu koju mali broj ljudi primećuje.
Zaboravite tuđa očekivanja i živite kako vi osećate
Često smo svedoci loših iskustava, što ličnih, što tudjih. I uvek se kao po pravilu zapitamo da li je sudbina kreator onih manje lepih okolnosti, i uvek nailazimo na nejasnoće postavljajući  sebi pitanja ‘’Zašto se to baš meni dešava?, Zašto nisam srećan/na?…’’. Možda i mislite kako je u vašem životu sve u savršenom redu, medjutim, i dalje ste nezadovoljni, neispunjeni, prazni. Osećate da tu nešto nije u redu, a ne znate šta je zapravo potrebno da uradite kako biste živeli kvalitetnije i zadovoljnije. Možda i znate, možda osećate, ali nemate hrabrosti da poslušate taj tihi, unutrašnji alarm koji kao da se na kraju uvek izgubi u glasnoći mehaničke svakodnevnice. Na osnovu tudjih uverenja gradite sopstvenu stvarnost, živite onako kako se očekuje od vas, a ne onako kako biste želeli. Imate strah da nećete uspeti samo zato što nemate podršku okoline.

Putovanje u skladu sa unutrašnjim osećajem

Zamislite da ste krenuli na neko putovanje. Divan, sunčan dan. Naizgled nema naznaka za vremenske nepogode. Čak ste proverili  i dugoročnu vremensku prognozu, jer to nije obično putovanje. Dakle, uverili ste se da su okolnosti povoljne, ali i dalje vas prati neki strah. U jednom trenutku vašeg putovanja, negde na pola puta nailazite na putokaz koji vam potvrdjuje da se krećete u dobrom pravcu. Odmah ste osetili olakšanje. Strah koji vas je pratio nestao je. Zaustavili ste se kako biste malo odmorili – dug je to put. U trenutku su sivi oblaci prekrili čitavo nebo. Bila je to najstrašnija oluja koju ste doživeli. Od siline vetra putokaz se okrenuo na suprotnu stranu, tako da je izgledalo kao da ste se sve vreme kretali u pogrešnom pravcu.
Nažalost, malo je ljudi koji veruju i slede svoje unutrašnje osećaje. Misle da su na pravom putu samo zato što je staza dobro utabana. Neki nemaju hrabrosti da se suoče sa svojom suštinom, sa svojim snovima i željama, i tako prožive svoj život po automatizmu. Rade poslove koje ne vole, zadržavaju se u emotivnim odnosima u kojima nisu srećni… Pronalaze razne izgovore za sve to, ne sluteći da u sebi nose sve ono što je potrebno  da bi bili ispunjeni i da ih samo jedan korak deli od uspeha. Jedan korak, odnosno čvrsta odluka koja može promeniti život.
Nekada je neophodno da nam se desi neko loše iskustvo kako bismo shvatili šta zapravo želimo od života. Postoje i oni koji se prepuste i nikada ne shvate, oni koji čitav život nose dzakčić tuge i nezadovoljstava, a ne znaju da je to samo faza do konačnog ispunjenja.

Na korak do destinacije vaših snova

Nemojte dopustiti da vas osećaj bespomoćnosti nadvlada i obeshrabri. Možda vam razlozi neće odmah biti jasni, ali ćete u odredjenom trenutku ipak sklopiti mozaik. Ako usvojite ovo biće vam lakše kako budete prelazili svaki novi kilometar, i kakve god okolnosti bile u tom trenutku znaćete da je to samo deo puta. Možda će vam se ponekad činiti da je vreme stalo, ali ne posustajte, izdržite tih par kilometara, jer nije važno kojom brzinom se krećete – važno je da znate gde želite stići.
I zato, zastanite na sekund, oslušnite svoje unutrašnje osećaje, i ako vas tog trenutka obuzme osećaj zadovoljstva znajte da ste na pravom putu bez obzira kakve su trenutne okolnosti, ako je pak drugačije –menjajte pravac!  Nastojte da svaku lošu situaciju transformišete u nešto dobro i da iz nje  izvučete skrivenu poruku koja je ispisana samo za vas. Dakle, neće vam se uvek svideti sve što vidite na tom putu, ali to nije razlog da odustanete, važno je da znate gde želite biti i da je to u skladu sa vašom suštinskom prirodom.
Podesite svoju unutrašnju navigaciju i verujte u svoje osećaje. Nesumnjivo ćete stići na destinaciju svojih snova. I ono najbitnije, verujte u sebe i ne slušajte tuđe prognoze.

Pam :)