Saturday 21 December 2013

Doza


Jednom prilikom, mudri lekar je rekao: - Najbolji lekovi za ljude su brižnost i ljubav.

Neko je upitao: - A šta ako ne deluju?

Osmehnuo se i odgovorio: - Povećajte dozu.




Sunday 8 December 2013

Koliko u sebi nosite negativne energije i kako da je se rešite?


Nekada je negativna energija majstor sakrivanja. Mnogi je nose, a da pri tom toga nisu ni svesni.

Ima ljudi koji neprestano privlače progrešne ljude, situacije ili osećaje i sve to pravdaju ’životom’, ’sudbinom’ ili ’sticajem okolnosti’. Sebe često nazivaju ’surovo realnim’ (jer je za njih život upravo takav) i one što se svako malo nešto smeškaju i ni oko čega ne paniče nazivaju ’naivčinama’ sa glavom zabijenom u pesak. Ali, od kada to biti realan obavezno znači da će se stvari odvijati u lošem pravcu i da to treba prihvatiti kao istinu? Istina je da ako očekujete loše, loše će vas i snaći. Pa, čak iako su realni izgledi da se neka situacija raspetlja u vašu korist, i tada će se verovatno nešto izjloviti i krenuće kako ne treba.
Te i takve negativne energije mnogi nisu svesni. Ona se mnogo dobro ’skriva’, deluje kao urođena i nikad se ne dovodi u pitanje. Probajte da odgovorima na sledeća pitanja procenite nivo negativne energije koju nosite:
Da li se žalite? Često ili povremeno?
Da li često raspravljate o tome šta je sve u svetu loše i to češće nego šta je u svetu dobro (loše vreme, loši uslovi za život, užasan saobraćaj, idioti na vlasti, glupi zakoni...)?
Da li kritikujete? Koga stignete ili samo pojedince?
Da li vas privlače drame i katastrofe (da li možete sebe da odlepite od televizora kada se emituje vest o nekoj nesreći ili raspadu porodice neke od poznatih ličnosti?)
Da li krivite? Bez prestanka ili u određenim situacijama?
Da li verujete da nemate kontrolu nad mnogim ishodima u vašem životu?
Da li se osećate kao žrtva? Da li govorite kako su vam drugi uradili ’ovo i ono’?
Da li ste zahvalni za život koji sada živite ili ćete biti zahvalni kada sve, po vašem, dođe na svoje mesto?
Da li osećate da vam se stvari dešavaju ili mislite da i vi učestvujete u dešavanjima?
Dva poslednja pitanja su veoma važna.
Ako ste zahvalni samo kada vam se dešava nešto, po vašoj proceni, dobro, negativni ste. Osećati zahvalnost za bilo šta, znači biti pozitivan i sigurno znači ’pozivnicu’ za dobru energiju.
Ako verujete da vam se stvari dešavaju, sebi kačite etiketu žrtve. Tačnije, za sve loše što vam se desi krivo je ’nebo’, ’život’, ’ono nešto’, a kada su u toku povoljne okolnosti i ishodi, zaslužni ste vi i vaš rad, trud, zalaganje. Zar nije čudno da za jedno krivite spoljašnje okolnosti i druge ljude, a za drugo vi kupite svo ordenje? Nije svakom prijatno da čuje, ali sami kreirate sve vaše životne okolnosti, i dobre i loše.
Ako ste odgovorili sa DA na bilo koje od ponuđenih pitanja, imate u sebi nešto negativne energije koja ima tendenciju da se raširi.Zato, postoje načini kojima možete da se ’očistite’ i dobra vest je da je to uvek moguće.
Prvo što treba bez rezerve da prihvatite da biste sebe očistili od negativne energije je shvatite da „...kada mislite da je sve što se dešava nečija tuđa krivica, mnogo ćete patiti. Kada shvatite da sve izlazi iz vas, upoznaćete radost i mir.“ (Dalai Lama)
Drugo, morate promeniti stav. Probajte da svet i događaje posmatrate sa tačke ’šta sve može biti dobro’ umesto ’šta će se sve loše desiti’. Za ovakvu promenu je potrebno vremena i posvećenosti, ali za kratko vreme dobićete iznenađujuće rezultate. Kad god uhvatite sebe da govorite ili mislite negativno, o lošim ishodima, okrenite ploču!
I, morate da prebolite sve loše u prošlosti, da ostavite iza sebe. Morate dozvoliti da mislite intuitivno, a ne samo ’realno’. Morate da vežbate da zamišljate događaje sa pozitivnim ishodom kako biste iste privukli u svoj život. Samo tako ćete sebe ubediti da sami kreirate svaki dan i svaku situaciju.
Izaberite pozitivnu energiju i ona će privući događaje sebi slične. Iznenadiće vas koliko će se brzo u vaš život useliti dobri ljudi, dobre prilike i okolnosti. Sličnosti se privlače, zar ne?