Wednesday 30 January 2013

Moć tumačenja


Moć tumačenja

Tumačenje dogadjaja je značajna prelomna tačka za vaše reakcije na dogadjaje i vaše snalaženje u njima.
"Ako ste povredjeni bilo kojom spoljnom situacijom, ne uznemirava vas situacija sama po sebi nego vaš sopstveni sud o njoj, i u vašoj je moći da taj sud sada izbrišete." Marko Aurelije
lidija_2013
Dragi prijatelji,
Koliko često dozvolite da jedan jedini dogadjaj uništi seriju divnih dogadjaja?
Ovde nije u pitanju to da jedan dogadjaj sam po sebi uništava druge dogadjaje. U pitanju su tumačenja. Upleteni smo u njih konstantno. Ako uzmemo dešavanja sama po sebi, ako se uzdržimo od njihovog procenjivanja ili razmišljanja o njima u smislu dobro-loše, ako jednostavno mislimo o njima kao nečem postojećem, jasno je da ta dešavanja nisu ni dobra ni loša. Ona jednostavno jesu. Medjutim, nakon što krenemo da ih tumačimo mi ih često procenjujemo, što nas neizbežno vodi ka tome da ih prosudjujemo (da o njima stvaramo sud).
To znači da je tumačenje dogadjaja značajna prelomna tačka za vaše reakcije na dogadjaje i vaše snalaženje u njima.
Često ste iskusili da ste, pričajući sa prijateljima, dobili drugačija tumačenja dogadjaja - nova tumačenja koja su vas ili rasutužila ili usrećila, koja su za vas kreirala ili kamen spoticanja ili vetar u ledja u odnosu na snalaženje u datoj situaciji.
Daću vam primer. Jednom sam bila u društvu dvoje ljudi, gde je ženska osoba bila malo tužna. Dobronamerni čovek ju je upitao šta nije u redu a ona je odgovorila: "Veza!" Kada ju je zapitao šta je bilo problematično u vezi, odgovorila je kratko i direktno: "Nemam vezu!" Sada, u nastojanju da pomogne, čovek je počeo da priča o svom prijatelju koji je nakon raskida iskoristio taj bolni period da se osvrne i razmisli o svemu, i tako iz svega izašao jači. Dama nije baš pozitivno reagovala na njegovu priču; sva se skupila i izgledala je kao da je u bolovima.
Iz nekog razloga sam intuitivno znala šta da kažem i rekla sam: "Dobro je nemati vezu..." Upitno je pogledala u mene a ja sam nastavila: "... to prosto znači - ne moraš nikoga da otkačiš kad nadješ Gospodina Pravog." U tom trenutku se nasmešila, oči su joj se zacaklile, vratila joj se boja u lice i uspravila se u stolici.
U ovom slučaju došlo je do samo male promene u tumačenju - prema prvoj interpretaciji stanje samoće je predstavljalo poziv za bolno putovanje ka samo-otkriću (mada nikad nisam razumela zašto to mora da bude bolno!) a prema drugom tumačenju stanje samoće je bilo tek neophodni preduslov za nalaženje pravog partnera.
Imajući sve ovo na umu, pozivam vas da počnete da pravite jasnu razliku izmedju opisa i tumačenja; da počnete da primećujete efekte koje različita tumačenja imaju i da počnete da pružate svojim prijateljima i sebi plodonosnija tumačenja.
A ako uspete, može da se desi da postanete mudri kao Marko Aurelije, što nije loša stvar. On je prilično daleko dogurao, znate, s obzirom da je bio samo rimski car ;-).
Želim vam divnu nedelju i šaljem vam okeane ljubavi,
Lidija

Tuesday 29 January 2013

Relaksacija, Fizičke Vežbe i Šetnja



Lična higijena, odmor, sunce, svetlost, kiseonik, prana, relaksacija, čest boravak u prirodi, pozitivan stav prema životu,relaksacija uma i ljubav čine čoveka srećnim i smanjuju potrebu za hranom.

Oprostite svima, budite ljubav celom svetu.
Otvorite se prema Bogu u sebi, svakodnevno se relaksirajte, meditirajte, okrenite se prema svojim duhovnim vrednostima, to ne znači prema sebičnosti i egoizmu, već prema svojoj divnoj, nesebičnoj ljubavi. Budite uporni.


Vežba relaksacije je krajnje jednostavna za primenu u svakodnevnom životu. Obucite komotnu odeću i udobno se smestite. Zatim, koncentrišite svest na celo fizičko telo.







Opustite se, budite mirni, osećajte se prijatno i odmorno. Dišite ravnomerno i dozvolite da energija nesmetano protiče kroz celo telo. Opustite dvojnika – svoje eteričko telo, postanite svileniji.

Opustite astralno telo – oprostite svima da biste mogli oprostiti sebi. Neka od emocija ostane jedino ljubav prema Bogu. Opustite mentalno telo, budite jedno sa Bogom. Rasteretite se od misli. Uradite valjano pranajame. Dišite uobičajenim ritmom kako obično dišete. Pratite svoj dah, budite svesni daha.

Mir je lekovit, a vežbe su lek za organizam jer vraćaju vitalnost. Telo držite u formi, ne premarajte se, spavajte dovoljno. Vaši čajevi mogu biti majčina dušica, kantarion, valerijana, žalfija, itd.
 
Čajevi se piju svakodnevno. Jedite često, po manje isključivo laku i zdravu hranu bez namirnica životinjskog porekla. Zavolite pranajamu. 

Budite svesni, budno pratite svoje misli, osećanja, ponašanje, reči i dela i uskoro ćete imati jasnu sliku o sebi, svom karakteru i o svojim sklonostima. Budite iskreni prema sebi. Sada je ostalo da nađete način kako da se oduprete raznim iskušenjima. Sagledavajte sve iz više uglova. Posmatrajte sebe malo izdalje. Odmaknite se malo, bolje ćete videti. Ispravite sebe i zavolite sebe. Ne kritikujte, ne osuđujte, ne poredite se ni sa kim, ne popravljajte druge, samo sebe. Svako je odgovoran za sebe. Volite sebe, poradite na samopoštovanju. Sve radite isključivo zbog sebe. Budite uvek pozitivni, čak i u ružnom tražite samo lepo. Cenite svoje telo, ono je inteligentno i uvek zna šta mu nedostaje. Poštujte ga.

Vi ste divna, jedinstvena kosmička jedinka, samo sebi svojstvena i samo vi možete biti takvi kakvi jeste, zato poštujte i volite sebe. Nikada se ne osuđujte, jednostavno samo popravite kod sebe to što je potrebno. Ne zaboravite, sreća se sastoji od malih stvari koje činite bližnjima.

Monday 28 January 2013

Isceljujući položaji ruku



 Iscjeljujući položaji ruku


Mudra na sanskrtu znači poseban, strogo određen položaj prsti i ruku. Predstavlja jedan od sistema drevne indijske medicine. Mudre su dostupne svakome, mogu se raditi prema prilici i potrebi, u šetnji, na sastanku, dok se odmarate...

U svim kulturama urođeni su određeni položaji ruku – jezik ruku. Koristimo ga i danas. Svi znamo da stisak ruku dviju osoba znači prijateljstvo, mir i pozdrav. Pljesak ruku znak je odobravanja,podrške. Upereni kažiprst upozorava i pokazuje na nešto, podignuta ruka sa otvorenim dlanom znak je da trebate stati....
Indijanci su najpoznatiji po komunikaciji rukama. Prvi doseljenici u Ameriku su smatrali da Indijanci zapravo ne znaju komunicirati riječima, no oni su iz nepovjerenja i opreza prema došljacima rabili komujnikaciju rukama, koju doseljenici nisu razumjeli. Ključnu ulogu su upravo oni odigrali u radu na komunikaciji sa djecom oštećenoga sluha.Znakovi ruku temelj su svih komunikacija.
Mudra na sanskrtu znači poseban, strogo određen položaj prsti i ruku. Predstavlja jedan od sistema drevne indijske medicine. Mudre su dostupne svakome, mogu se raditi prDjelovanje mudri je povezano sa mnogo čime, ali prije svega djeluju na energetske tokove u našemorganizmu. Poznato je da čovjek ima energetske kanale, a svaka bolest utječe na karakteristike povezane s dobivanjem i otpuštanjem energije u našem organizmzu. To su složeni procesi, no svatko može zapamntiti i koristiti osnovne “dijelove” za preraspodjelu energetskih tokova u tijelu koje nam omogućuju MUDRE.
Ruke i prsti imaju svoje posebno i različito značenje. Svaki prst odgovara energiji različitog dijela tijela i energiji sunčevog sustava. Na desnu ruku utječe Sunce i označava mušku stranu prieode.
Ta je ruka primatelj pozitivnih moći, a lijeva je davatelj tih moći. Lijeva ruka je pod Mječevom upavom i predstavlja ženski dio prirode. Ovo se odražava i na položaj ruku u mudrama, jer svaki je prst povezan s posebnom sposobnošću, te načinom na koji utječe na život.
Palac simbolizira Boga. Povezan je sa Marsom i označava snagu volje. logiku, ljubav, ego. Kut pod kojim se nalazi u opuštenom položaju u odnosu na ostali dio ruke pokazuje karakter. Kut od 90 stupnjeva označava velikodušnu osobu, koja ima dobro srce i spremna na davanje. Kut od 60 stupnjeva daje logičan i racionalan karakter, a kut od 30 stupnjeva upućuje na osjetljivu i sumnjičavu osobu. Osoba sa dugim i jakim palcem ima jaku osobnost, snagu volje i mogućnost da mijenja vlastitu sudbinu.
Kažiprstom upravlja Jupiter i predstavlja znanje, mudrost, osjećaj moći i povjerenja u sebe.
Srednji prst je pod utjecajem Saturna i tu je strpljenje i kontrola emocija. Ovaj prst ima uravnotežujući utjecaj u životu.
Prstenjak je upućen na utjecaj Sunca i oznčava vitalnost, energiju i zdravlje. Odnosi se na osjećaj povezanosti s obitelji i osjećaje vezane za srce.
Mali prst je Merkurov predstavnik koji vlada komunikacijama, kreacijom, vrednovanjem ljepote i postizanjem unutarnjeg mira.
Vrhovi prstiju mogu pokazati različite osobine. Zašiljeni vrhovi su česti kod samostalnih i aktivnih osoba, ovalni vrh prsta naći će se kod impulzivene osobe kojoj treba motivacija, a kvadratični vrhovi prstiju pokazuju praktičnu i logičnu osobu.
Mudre se mogu koristiti svakodnevno ali najviše 45 minuta u toku 24 sata. Mogu se raditi 5, 10 ili 15 minuta više puta dnevno, prema potrebi. Mogu se raditi tijekom dana različit mudre, ali opet treba voditi računa da je ukupan rad sa mudrama 45 minuta dnevno.
Neke mudre možete raditi potpuno neupadljivo prije neke važnije odluke ili ispita, dovoljno je nekoliko mirnih minuta.
Želite li potaknuti isjeljenje dijela tijela ili neke životne situacije, morate odrediti “kuru” koju ćete prakticirati određeni broj dana.
Najbolji program prakticiranja mudri je tzv. ZLATNE TRI MUDRE, što znači da u “paketu” radimo svakodnevno tri mudre. Najprije odradimo mudru koja će pomoći da se nečega riješimo,zatim radimo mudru koja koja donosi promjene, isjecjeljenje, stavlja nešto u pokret i donosi rješenje. treća mudra pomaže da neđete i postignete novo, nađete rješenje za onakva događanja kakva želite da se dogode u budućnosti ( mudre birate sukladno svojim problemima i željama).
Najbolje je prakticirati MUDRU tako da sjednete u udoban položaj, s nogama u ravnini sa podom, da lagano i ritmičku duboko udišete i izdišete sa kraćim pauzama između udaha i izdaha.
Ponekad ćete se naći u situaciji da se niste u mogućnosti opustiti, moguće da ćete se naći na nekom skupu, na ulici i sl. Ovisno o prilici, mudre se mogu raditi u šetnji, na sastanku, dok gledate program na televiziji. Vježbe radite mirno, bez napetosti mišića.
Prakticiranje mudri donosi olakšanje već prvi dan, a neke donose olakšanje trenutno. Za icjeljenje neke bolesti ili težeg problema treba dulje vrijeme prakticirati mudre.
Kada radimo bilo koju mudru, dobro je misli usmjeriti na onaj zdravstveni problem ili situciju za koju radimo mudru. Ako je u pitanju bolest dobro je zamisliti da ste zdravi. Ako želite ispuniti neku želju ili riješiti kakav prolem treba misli uputiti u tom smjeru.
Ako niste u mogućnoti naći mirno mjesto, opustiti se, složite prste u MUDRU, djelovati će.
KUBERA MUDRA – materijalizira naše želje, novac, posao..... Sastavite jagodice palca, kažiprsta i srednjeg prsta, prstenjak i mali prste svinite prema dlanu. Ruke držite u visini grudi i neka budu udaljene od tijela barem nekoliko cantimenara.Ovu mudru prakticirajte 3 puta dnevno po 5 do 15 minuta 7 dana zaredom. Pri tom razmišljajte onu situaciju u kojoj se želite naći.
MUDRA PROTIV STRESA
Prakticirajte je 5 d0 7 minuta dnevno Ruke stavite u položaj kao na slici. Zamislite da imate slobodno vrijeme i kako bi ga najbolje iskoristili. Pustite mašti na volju da kreira sliku mjesta, vremena i osoba sa kojima biste voljeli podijeliti lijepe trenutke.
MUDRA PROTIV UNTARNJE NAPETOSTI
Ruke i prste stavite u položaj kao na slici. Zamislite da sjedite na obali mora i uživate gledajući i slušajući valove kako ritmički dolaze i dlaze, odnose vaš nemir i donose mir i opuštenost.
MUDRA ZA IMUNITET
Ruke i prste položite kao na slici.Opustite se i zamislite da je vaše tijelo obasjano svjetlošću koja šalje iscjeljujuću energiju kroz vas.Prakticiranjem ove mudre u potpunosti ćete obnoviti imunitet.
MUDRA PROTIV BJESA I LJUTNJE
Ruke i prste složite kao na slici.Opustite se onoliko koliko se možete u trenucima ljutnje i zamislite da stojite po ledenim tušem. Za vrlo ratko vrijeme osjetiti ćete kako je sva ljutnja nestala.
MUDRA ZA JAČANJE PAMĆENJA (SJEĆANJA, USPOMENE)
Prsti ruku neka budu kao na slici. Opuste se, dišite ritmički i u sebi ponovite više puta : pamtim ono što je za mene važno. Pomoći će vam da se prisjetite događaja koji su u nekom trenutku bitni. To može biti neko potisnuto sjećanje ili lekcija koju ste davno učili pa zaboravili. Pomoći će vam da nađete zagubljene stvari i sl.
MUDRA ZA UČENJE
Ovu mudru bi trebalo raditi u kombinaciji sa prethodnom, tako da radite nekoliko minuta jednu a onda odmah nastavite raditi drugu. Komibiniranjem ovih dviju mudri lakše ćete se sjećati onoga što ste već naučili i lakše ćete svladati ono što još trebate naučiti i upamtiti.
MUDRA ZA JASNOĆU
Kad god se nađete u dvojbama ili problemima, ova će mudra pomoći da vidite bit problema i da lakše nađete njegovo rješenje.
MUDRA ZA SVE SVRHE
Ova mudra djeluje na sve meridijane koji prolaze kraoz tijelo a čiji je početak u pravilu u prstima.Možete ke klombinirati sa mudrom za imunitet ili bilo kojom drugom gdje vam se čini da jedna mudra nije dovoljna za vaš problem.
MUDRA “SPAŠAVANJE ŽIVOTA”
Prva je pomoć kod srčanih problema. Vrlo je učinkovita kod: boli u srcu, srčanog napada, lupanja srca, kod ifarkta miokar da. Mudru prakticirajte čim osjetite tegobu, radite je sa obje ruke kao na slici: kažiprst savinite tako da dodirne jagodicom podnožje palca. Jagodice srednje prsta i prstenjak spojimo sa jagodicom palca, a mali prst ostavite ravan. Donosi brzo olakšanje i učinkovita je kod srčanih problema kao da ste uzeli nitroglicerin.Ako je odmah upotrijebite može uistinu spasiti život.
MUDRA PROTIV VISOKOG TLAKA
Ova mudra će pomoći i kod nesanice, kod prekomjerne pospanosti. Uklanja emocionalnu napetost, brigu i nemir, žalost, tugu i depresiju. Poboljšava proces razmišljanja, aktivira memoriju. Svatko od nas želi zauvijek želi izgledati mlado i zdravo. Prirod ni proces starenja malo će usporiti zdrav stil života ali pravi recept protiv starenja je zdravo stanje uma. Upravo ova mudra pomaže da očistite sve nečistoće u svom sustavu,obrnete proces starenja i naučite uživati u mudrosti koju stječete s godinama.
MUDRA PROTIV DEPRESIJE
Prakticiranjem ove mudre otkloniti ćete nervozu, strah i depresiju.Vrhove prstiju lijeve ruke stavimo između vrhova prstiju desne ruke.Pazite da su prsti desne ruke uvijek donji. Mali prsti obje ruke ostaju uspravljeni i okrenuti prema gore. Kombinirajte je sa mudrom protiv stresa ili mudrom protiv unutarnje napetosti.
MUDRA “PODIZANJA”
Prakticirajte ovu mudru kod prehlade, bolnog grla, upale pluća, kašlja, kad curi nos, kod upale maksilarnih sinusa. Mudra aktivira prirodno samoicjeljenje i ubrzava ozdravljenje. Ako imate VIŠAK KILOGRAMA, smršaviti ćete uz ovu mudru i slijedeću dijetu: tijekom dana treba popiti do osam čaša tople vode. Obrok neka bude sastavljen od voća, riže ili kiselog mlijeka.
MUDRA PROTIV REUMATIZMA, IŠIJASA
Kod reumatskih bolova išijasa, drhtanja ruku, vrata i glave uz praktici ranje ove mudre osjetiti ćete olakšanje već nakon nekoliko sati. Mudru radite tako da jagodica kažiprsta dodiruje korjen palca. Laganim pritiskom palca pridržite kažiprst. Ostale prste ostvate uspravljene i opuštene.



http://www.magicus.info/gn/slike/gn_slike_3/r2/g2008/m04/x10111168056104491007.jpgMUDRA ZA PMS
U “onim danima” kada ne podnositer nikoga, ne možete ni sami sa sobom, radite ovu mudru, pa će predmenstrualni sindrom biti znatno olakšan i ublažen.

http://www.magicus.info/gn/slike/gn_slike_3/r2/g2008/m04/x10111168056135112755.jpgMUDRA KAO ANALGETIKIzvođenje ove mudre biti će ravno uzimanju tablete protiv bolova, pomoći će organizmu izbaciti otrve i otpad. Icjeljujuće djeluje na bolesti urogenitalnog sustava i kralježnice.
.


http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=1100

Sretni?


Razum nas često izvrti u krug, pa završimo kao onaj hrčak što se nikako ne skida s podivljalog koluta... a stvar je jednostavna: svaku našu životnu dilemu rešava jedno pitanje – jesam li sretan?
Na primer, maltretiraju vas na poslu... Muka vam je, jedva dišete dok radite, ali.... razum analizira, važe... Isti scenario u odnosima: ostati, ne ostati, milion kalkulacija... Sve je to lepo i čovek puno nauči u tim vrtnjama, no... kad se izmorite, setite se da – je odgovor u vama. A pokreće ga jednostavno pitanje: jesam li sretan. Prva informacija je prava informacija. I znate je, čim se iskreno zapitate. Nema tu „ali“, nema tu postotaka – jednostavno, ne ili da. 


I onda, akcija: čak i ako se bojite, delujte jer nemate druge. Ne možete osvestiti ovakvu stvar i gurnuti glavu u pesak. Proganaće vas kao sena, i loviti dok ne napravite korak. To je kao karijes: možete izbegavati zubara i kljukati se tabletama protiv boli neko vreme, ali pre ili kasnije.... eto vas kod zubara. E, pa onda je bolje – pre, čisto da to skinete s kičme. Ne, naravno, naglo, lomiti, rušiti i ho-ruk, ali svesno, u ritmu i usmereno. 

Jeste li sretni? Što titra u telu kad se to pitate - – gde štreca, gde se val topline razliva, gde zateže i gde vibrira energija? Koje slike dolaze, ko su „krivci“ naše sreće ili nesreće – koji ljudi, dela ili situacije? 

I, što je dragocenije od naše sreće, osećaja zadovoljstva i ispunjenja? Zbog čega i koga to žrtvovati? Koji su to, i čiji, ideali, uverenja razlog zbog kojeg se ne usuđujemo živeti punoću svog zadovoljstva? E pa nema ih, ili ako ih ima – uklonite ih. Kao što biste s kompjutera izbrisali program koji je nekad bio odličan, ali vam danas više ne funkcioniše, tako izbrišite mirne duše ono što vam smeta da možete mirno reći: JA JESAM SRETNA OSOBA.

I pritom ne padajte na trikove i zablude uma:


• „Bit ću sretan kad...“ – odlaganje sreće i uvetovanje svog zadovoljstva nečim što će se tek dogoditi je najsigurniji put u očaj. Izbegavajte ga, osim ako baš ne želite zaroniti u to iz znanstvenih razloga. 

• „Sad je kriza, ali kad prođe, sve će opet biti super....“ – neće, nikad više. Jer nema povratka na staro. Ne postoji staro, osim u prošlosti, gde je bilo. Ali više nije. I novo što dođe, biće novo, ne staro koje se vratilo ili ponovilo. Stoga, hrabro u novo :)

„Sreća/Zadovoljstvo je stvar duha i nema veze što je ovde ovako, ja ću se izdići meditacijom/svesti....“ - sve to štima i istina je, ali dok smo u telu na zemlji, dakle moramo ići u wc, jel' tako, i na nas deluje gravitacija (poginuli bi da skočite iz aviona bez padobrana, zar ne?), e, dotle vas se tiče i fizičko okruženje i ne možete ga nadići ignorisanjem tj. bežanjem u duhovnu svest. Istina, duhovna svest budna znatno olakšava i kompletno menja život u fizičkoj stvarnosti, ali ga ne isključuje. Stoga ne bacajte klipove pod noge duhovnim parolama. Nego metlu u ruke i čišćenje života, dok ne dođete do jasnog osjećaja ZADOVOLJSTVA

• „Ako ja učinim to-i-to za svoju sreću, povrediću voljene osobe...“ – dugoročno, nikad. Povredićete ih ako to ne učinite. Jer onaj ko vas voli pati gledati vas u neljubavi prema sebi. Znači, nekoga može vaš čin rastužiti, „povrediti“... jer mu treba takvo pokretanje (kao što vas može pokrenuti zapanjujuća spoznaja da negde niste sretni/zadovoljni nego životarite na pola, u samozavaranju i kompromisima). Jer, dogovore duša koje smo na najvišim ravnima sklapali... smehom smo pečatili, Radošću kao zakonom postojanja. Ispunjenjem i zadovoljstvom kao glavnim kriterijumom, pokazateljem toga jesmo li, ili nas nema. Jer, ako nismo zadovoljni, kao da nismo živi, i obrnuto – ispunjeni: sa svakim se izazovom nosimo u Lakoći.

 

Thursday 24 January 2013

Iskustvo osećaja za potrebe drugih


Iskustvo osećaja za potrebe drugih ljudi jeste najblagoslovenije iskustvo koje možemo upoznati. Setite se samo koliko ste bili uzbuđeni kada ste poklanjali nešto svojim roditeljima, babama i dedama, bratu ili sestri, prijateljima. Zahvalnost koju ste osetili zbog njihove sreće bila je jednaka, možda i veća od one koju ste doživeli kada ste i sami primili poklon. Zašto? Zato što ste tada primili ono što ste i dali.

-Vejn Dajer

Slike Života - Leci


Leci - Slike Života

Ponekad nam je sve jasno a ipak nešto fali da bi krenuli u akciju. Postoji neki nevidljivi zid između nas i našeg dostignuća, ali to nije razlog za nezadovoljstvo. Potrebno je samo podneti taj period nultog stanja, iz kojeg će proisteći pravi trenutak kada smo potpuno spremni da nešto učinimo.
Ono što je nekada izgledalo nesavladivo, danas je normalno i moguće za nas. Toga se uvek treba setiti, kad pomislimo da smo pred preprekom, pred kojom smo nemoćni i bespomoćni.
Nekada nismo ni primećivali neke stvari koje nas danas tako raduju i ispunjavaju naš život. To je samo pokazatelj kako smo pomerili svoje granice i prostor da vidimo, osetimo i volimo.
Kada shvatimo da je priroda čista energija ljubavi, biće nam jasno zašto se uvek boraveći u njoj tako divno i dobro osećamo. To je jedan od razloga da istom merom uzvratimo prirodi svoju ljubav, čuvajući je i negovajući je, kako bi je predali na uživanje sa ljubavlju sledećim generacijama.
Čovek često nezadovoljstvo koristi kao razlog da ne mora ništa da uradi, a upravo je nezadovoljstvo dragoceno iskustvo, koje nam pokazuje šta je neophodno menjati. Slobodno se radujte kada ste nezadovoljni, jer je vaše biće budno i reaguje na svoje nedostatke, kako bi učinilo nešto i bilo ispunjeno i srećno.
Divno je da živimo u čistom stanu ili kući. Da je sve uredno i na svome mestu, da sve stvari imaju svoje mesto i svoj red, ali nemojte da vam to bude suština življenja. Postoje mnoge druge stvari koje vas mogu radovati.
Kada činite stvari koje vam prijaju, to je kao da ste popili neke lekovite, isceljujuće napitke, jer ste radeći na takav način pustili u svoje biće Božanske nevidljive energije, koje zaista isceljuju i čine da divno izgledate, i da budete zdravi i veseli.
 
photo by: acapulc0
 
Kada kuvate ili kada jedete hranu, posvetite hrani mali trenutak ljubavi. Blagosiljajte je sa ljubavlju i svojom zahvalnošću. Recite joj volim te i hvala ti. Videćete koliko će ta hrana biti ukusnija i blagotvornija za vaše telo i biće, kao da vas je neko konektovao sa najhranljivijim sastojcima vrhunskog energetskog kvaliteta.
Smatrajte da je smeh i razonoda neophoda i dragocena, kako bi vaš život bio bajka i savršenstvo, zato iskoristite svaki pogodan trenutak da se našalite, da se smejete i da napravite neku smešnu zavrzlamu sa vašim bližnjima i prijateljima.
Kada vidiš na ulici prolaznika kako je zamišljen i zabrinut, reci u sebi blagosiljam te sa ljubavlju, a kada vidiš nekoga ko je veseo i nasmejan, kaži mu hvala ti dragi čoveče. Videćeš kako će ovakvo postupanje u tvoj život uneti novu dimenziju radosti i ispunjenja.
U svakom slučaju, ma ko bio, i ma šta radio, Blagosiljam te sa ljubavlju.

Uživajte u pitanjima


Uživajte u pitanjima jer otvaraju mnoga vrata.

Zaboravite na odgovore jer se oni stalno menjaju.
Nikada nećemo razumeti čudo života.
Zar to nije predivno?
- Paulo Koeljo

Kada ćete biti srećni? - Majkl Nil


Učinite da sreća bude vaš najbitniji prioritet, sada.

http://ratnicisvetlosti.com/prevod/kada-cete-biti-srecni/

Ah....ta opravdanja...


Čovek uvek može izmisliti mnoga opravdanja zašto je sreća za njega nedostižna, ali to nema veze sa realnom slikom svih pozitivnih mogućnosti, koje su na raspolaganju svakom čoveku ravnopravno, svakog trenutka.

Sva opravdanja za nesreću su samo  oporavdanja, tj. iluzija, koje  se držimo konzervirani sigurnosnim zidom nepromena, kako ne bi morali prstom mrdnuti, jedino smo nesrećni!
Kada čoveku dosadi teskoba i patnja, odlučuje se da nešto promeni!
Glavu gore prijatelju, jer ti si gospodar svog života i savršenih prilika da budeš srećan neprestano! Život će te ionako malo po malo jednog trenutka katapultirati u takve prilike za puno više sreće. Pitanje je da li želiš svesno da unaprediš sebe, ne čekajući da te tvoje patnje umore i nateraju na promene. lakše je promenuti mnoge svoje osobine, navike i verovanja, dok nisu u težim fazama.
Menjaj se odmah svesno, čim vidiš da ti nešto smeta kod sebe i da te opterećuje.
Ne prebacuj ništa na druge, jer drugi ne postoje, uvek si ti u pitanju, i uvek je do tebe.
Kada doživljavaš neku izazovnu situaciju, bol i patnju razumi, da ti tvoja osećanja sama govore da si se diskonektovao sa Božanskim u sebi, zato i patiš, zato ti je i teško. Vrati se sebi unutra poveži se sa svojom Dušom, i tada zamoli da ti se pomogne. Pitaj svoju Dušu, kako da izađeš iz ove izazovne situacije.
Ljubav će poteći prema tebi i Duša tvoja Božanska će ti pokazati izlaz iz svake patnje i bola.
Radost je tvoje pravo lice, i njega se drži dragi prijatelju.
Život bi bio pesma, kada bi ljudi sve što im smeta kod sebe odmah rešavali, čim to primete, ali potrebno je iskoračiti iz zone sigurnosti i komfora i priznati, da je svako naše nezadovoljstvo, nemir i bol do nas a ne do drugih.
Menjati se, ostavljajući sve druge ljude na miru, i ne koristeći ih u svoja opravdanja.

Leci

Wednesday 23 January 2013

Zašto radimo ono što nam ne prija


Zamislite situaciju gde ste se družili, zabavljali društvo, bili klovn, a da Vam to nije prijalo, da ništa u takvim situacijama nije doprinelo Vašem razvoju.

Sigurna sam da ste svi puno puta bili u ovakim situacijama - ja lično nebrojeno puta. Maltene, u jednom periodu mog postajanja to je bio stil življenja.
Ta "druženja", po defoltu, u kojima smo omiljeni lik i glavni animator, po pravilu su se završavala (priznajte to) nezadovoljstvom, prazninom, i osećanjem krivice, da smo i ovaj put utrošili dragoceno nam vreme, na ljude i razgovore kod kojih imamo status već formirane, poznate i napisane uloge.
Kad sve to znamo, i kada smo ga svesni, zašto ne bismo postavili sebi najprostije pitanje na svetu: Zašto to radimo?
Zašto stavljamo sebe u situaciju koja nam ne prija? Zbog čega nemamo dovoljno hrabrosti da odbijemo poziv za druženje, za koje unapred znamo da će nas ostaviti praznim, da ćemo se osećati kao isceđena krpa?
Svako od nas ima različite odgovore na ovo pitanje, i svi su verovatno ispravni i istiniti, no u biti svakog od tih odgovora leži potreba da budemo voljeni, prihvaćeni, uključeni, traženi...
Sve ovo je vežano sa manjkom samopouzdanja, sa nedovoljnom verom u sebe, sa osećajem da nam ne pripada bolje, da ne zaslužujemo bolje. I umesto da se izdignemo i odlučimo da izađemo iz tog začaranog kruga, mi svaki put kad kažemo "Da", a mislimo "Ne" sve više pokazujemo jedno veliko nepoštovanje prema nama samima. A kad ne poštujemo sebe, onda na indirektan način, šaljemo poruku drugima da možda i nismo vredni poštovanja...
Šta treba da se desi kako bismo sebe oslobodili uloge u kojoj smo se zarobili? Od drugih i od sebe?
Možda za početak, treba biti iskren. Prema sebi, a i prema drugima. Naučiti da cenimo sebe, da poštujemo svoje vreme, svoje potrebe, a ne da smatramo da su potrebe drugih važnije. Što je u osnovi poremećaj afektivne ličnosti. Ličnosti koje imaju ciklotimnu strukturu - kreću se na polovima, nisu ravnodušne, imaju ciklotimnu skalu razpoloženja.
Što češće stavljamo sebe u drugi plan, ulazimo u drugu poziciju, vrednujemo druge više od sebe, to ćemo više oscilirati po ovoj skali!
Ovakav obrazac ponašanja, ne možete promeniti ako ne odlučite da ga promenite.
Svakako nije lako, ali je moguće. U početku je uvek teško reći ono što zaista mislimo, ali verujte, to je jedini put. Drugi to ne može da uradi umesto nas.
Sa ovim na umu, pozivam Vas da ove nedelje doneste bar jednu ulogu koja će za cilj imati jačanje Vašeg samopouzdanja. Uradite ono sto mislite da treba da uradite, ono što Vama prija, a ne ono što prija drugima, a Vama ne.
Dajte sebi malo ljubavi!
Želim vam inspirativnu nedelju i šaljem vam okean ljubavi,
Lidija

Tuesday 22 January 2013

Kako nastaviti zatvarajući krugove - Paolo Koeljo


Kad sam imao šta izgubim, dobio sam sve. Kad sam prestao da budem onaj koji je bio, pronašao sam sebe. Kad sam upoznao poniženje i uprkos tome nastavio da koračam uzdignute glave, shvatio sam da sam slobodan da biram svoju sudbinu.

To je smešno: Bolje da patim kao što sam i ranije patio, kad su druge osobe koje sam takođe voleo rešavale da me ostave. Bolje je da oližem svoje rane kao što sam činio u prošlosti. Neko vreme ću misliti na nju. Postaću gorak i gnjaviću svoje prijatelje jer će mi jedina tema biti odlazak moje žene. Pokušaću da opravdam sve što se dogodilo, provodiću dane i noći pretresajući svaki trenutak proveden pored nje, da bih na kraju zaključio da se grubo ponela prema meni i to meni koji sam se uvek trudio da joj pružim samo najbolje. Nalaziću druge žene a dok hodam svakog trenutka mimoilaziću se nekom osobom koja bi mogla biti ona. Patiću dan i noć, noć i dan. To može potrajati nedeljima, mesecima možda čak i duže od godinu dana.

A onda ću jednog jutra probudeti i uvideti da mislim na nešto drugo i shvatiti da je najgore prošlo. Srce je slomljeno, ali se oporavlja i uspeva ponovno da nazre lepotu života. To se i ranije dešavalo i dešavaće se ponovno ubeđen sam. Kad neko ode odlazi zato što neko drugi treba da dođe – dakle ponovno ću sresti ljubav.

Onog dana kad čovek bude dozvolio da se pojavi istinska ljubav,  dobro urađene stvari pretvoriće se u zbrku i poljuljaće sve ono što smatramo tačnim i istinskim. Svet će postati istinit tek kad čovek bude umeo da vidi – a do tada ćemo živeti ubeđeni da znamo šta je ljubav, ali bez hrabrosti da je prihvatimo onakvu kakva jeste.

Osoba uvek mora znati kada se jedna faza života završila. Ako insistiramo da ostanemo u njoj duže nego što to treba, gubimo radost i značenje drugih životnih faza kroz koje moramo proći.

Zatvaranje krugova, zatvaranje određenih vrata, završavanje poglavlja – kakvo god da mu damo ime, ono što je bitno je da u prošlosti ostavimo momente života koji su svršeni.
Da li ste izgubili posao? Da li je vaša veza došla do svog kraja? Da li ste napustili kuću svojih roditelja? Otputovali da živite u inostranstvu? Da li se dugotrajno prijateljstvo završilo iznenada? Možete provesti dugo vremena analizirajući zašto se to dogodilo.
Možete se zakleti sebi da nećete učiniti ni jedan korak dalje dok ne saznate zašto su se određene stvari, koje su vam bile tako bitne i toliko stabilne u vašem životu, odjednom pretvorile u prašinu, bukvalno u treptaju oka.
Ali takav vaš stav bi bio užasno stresan za svakog ko učestvuje u tome: vaši roditelji, vaš muž/žena, prijatelji, deca, vaša sestra.
Svako završava svoja poglavlja, okreće nove listove, nastavlja dalje sa životom, i svi oni će se osećati loše gledajući vas kako stojite nepomično.

Stvari prolaze, i najbolje što možemo učiniti jeste da ih zaista pustimo da prođu.
I zato je veoma važno (ma koliko bolno bilo!) da uništite suvenire, da se preselite, da mnoge stvari poklonite u sirotišta, da prodate ili donirate knjige koje imate kod kuće.

Sve u ovom vidljivom svetu jeste manifestacija nevidljivog sveta, onoga šta se dešava u našim srcima – a otarasiti se određenih sećanja takođe znači napraviti malo prostora za nova sećanja da zauzmu njihova mesta.

Zašto je toliko važno pustiti neke stvari da odu od nas. Odvezati ih. Rešiti ih se.
Moramo da shvatimo da niko ne igra ovaj život sa obeleženim kartama, ponekad pobeđujemo, a ponekad gubimo. Ne očekujte da vam se išta vrati, da iko prizna vaše napore, da otkriju vašu genijalnost, da razumeju vašu ljubav.

Prestanite da prebacujete kanal na vašu emotivnu televiziju kako biste gledali isti program ponovo i ponovo, onaj koji pokazuje koliko ste mnogo propatili zbog određenog gubitka: To vas samo truje, ništa drugo.
Ništa nije opasnije nego neprihvatanje ljubavnih veza koje su završene, posla koji je obećan ali još uvek nema određen datum početka, odluka koje su uvek odlagane zbog nekog ‘boljeg momenta’.

Pre nego što novo poglavlje počne, staro mora da se završi: Recite sebi da ono što je prošlo, više se nikad neće vratiti. Setite se da je postojalo vreme kada ste mogli živeti bez te stvari ili te osobe – ništa nije ne zamenjljivo, navika nije potreba.
Ovo može zvučati tako očigledno, može biti čak i teško, ali je veoma važno.

Zatvarajte krugove. Ne zbog ponosa, nesposobnosti ili arogancije, već jednostavno zbog toga što se to više ne uklapa u vaš život.
Zatvarajte vrata, promenite ploču, očistite kuću, otresite prašinu. 

Prestanite biti ono što ste bili i postanite ono što jeste.
Paolo Koeljo

Misli koje je za svoj 70. rođendan, 16. januara 1959. godine, Čarli Čaplin poklonio čovečanstvu. Počnite da volite sebe.


Misli koje je za svoj 70. rođendan, 16. januara 1959. godine, Čarli Čaplin poklonio čovečanstvu.  Pocnite da volite sebe.

Kada sam zaista počeo voleti sebe shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove BITI VERODOSTOJAN.
Kada sam zaista počeo voleti sebe, shvatio sam koliko može biti uvredljivo kada pokušavam da nateram nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, ja to zovem POŠTOVANJE.
Kada sam zaista počeo voleti sebe, prestao sam žudeti za nekim drugačijim životom i mogao sam videti da je sve što me je okruživalo u stvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem ZRELOST.
Kada sam zaista počeo voleti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvek na pravom mestu, u pravo vreme i da se sve događa u tačno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran. Danas to zovem SAMOPOUZDANJE.
Kada sam zaista počeo voleti sebe, prestao sam samom sebi krasti svoje vreme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim da radim i koje vesele moje srce i činim to na svoj sopstveni način i u svom sopstvenom  ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTVANOST.
Kada sam zaista počeo voleti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao „zdravi egoizam“, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.
Kada sam zaista počeo voleti sebe prestao sam želeti da sam uvek u pravu, tako sam manje grešio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.Kada sam zaista počeo voleti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem seSVE dešava. Tako živim svakog dana i zovem to ISPUNJENJE.
Kada sam zaista počeo voleti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboleti. Ali čim sam počeo da koristim svoje srce, moj um je dobio dragocenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.
Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvezde se ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE ŽIVOT.

Dva metra od Nijagare

DVA METRA OD NIJAGARE

Verujem da je život poput reke i da većina ljudi uskače u tu reku nikada zaista ne odlučivši gde žele da završe. I tako za vrlo kratko vreme oni bivaju uhvaćeni u struji: struji događaja, struji strahova, struji izazova. Kada stignu do mesta gdje se reka račva, oni ne odlučuju svesno kuda žele poći ili koji im smer odgovara. Oni jednostavno ‘idu kako ih voda nosi’. Postaju dio gomile ljudi koju usmeravaju događaji umesto njihove vlastite vrednosti. Zbog toga osećaju da nemaju kontrolu nad svojim životom. Ostaju u tom nesvesnom stanju sve dok ih jednog dana ne probudi zvuk pobesnele vode. Tada otkrivaju da se nalaze dva metra od Nijagarinih vodopada, u čamcu bez vesla. U tom trenutku kažu: “Eh, k vragu!” Ali, tada je već kasno.Nalaze se pred padom. Ponekad je to emocionalan pad. Ponekad je pak telesan. Ponekad je reč o finansijskom padu. Velika je verovatnoća da je ono što vas trenutno opterećuje u životu moglo biti izbegnuto boljom odlukom uzvodno.
Entoni Robins

Monday 21 January 2013

Ljudi koji ti život okrenu naopačke


LJUDI KOJI TI ŽIVOT OKRENU NAOPAČKE
Duboko verujem da samo jednom u svom životu nađeš ljude koji su u stanju da celi tvoj svet okrene naopačke. Reći ćeš im stvari koje nikad nisi podelio ni sa jednom dušom i oni će upiti sve što kažeš i zapravo poželjeti da čuju još toga. Delićete nade u budućnost, snove koji se nikad neće ostvariti, ciljeve koji se nikad nisu ostvarili i brojna razočarenja kojima će vas život počastiti. Ne možeš izdržati da im ne kažeš kad ti se nešto divno desi, jer znaš da će s tobom podeliti tvoje uzbuđenje. Nije ih sramota da plaču s tobom kada si povređen ili da se smeju s tobom kada praviš budalu od sebe. Oni nikad ne povrede tvoja osećanja niti se zbog njih osećaš manje vrednim, već te podižu i pokazuju ti stvari o tebi koje te čine posebnim pa čak i lepim. Kada su oni u blizini nema nikad pritiska, zavisti ili takmičenja, već samo tiha smirenost. Možeš biti ono što jesi i ne brinuti o tome šta će oni misliti o tebi jer te vole zbog onoga što jesi. Stvari koje izgledaju beznačajno većini ljudi kao što je porukica, pesma ili šetnja postaju neprocenjivo bogatstvo koje se čuvaju u srcima na sigurnom do kraja veka. Sećanja o tvom detinjstvu se vraćaju i osećaš da su tako jasna da ti se čini kako ste ponovo mladi. Boje izgledaju svetlije i sjajnije. Iako nije bio česta pojava ili ga uopšte nije bilo, smeh postaje kao deo svakodnevnog života. Jedan ili dva telefonska poziva tokom dana pomažu ti da preguraš radni dan i uvek ti vrate osmeh na lice. U njihovom prisustvu ne osećaš potrebu za neprekidnom pričom, već se osećaš zadovoljnim što su u blizini. Stvari koje te nikad pre nisu zanimale postaju fascinantne jer znaš da su toliko važne toj osobi koja vam je posebna. Misliš o toj osobi u svakoj prilici i u svemu što radiš. Prisećaš ih se uz proste stvari kao što su bledo plavo nebo, nežan vetar pa čak i olujni oblak na obzorju. Otvaraš svoje srce iako znaš da jednog dana može biti slomljeno i u otvaranju srca doživljavaš ljubav i zadovoljstvo koje nikad nisi mislio  da je moguće. Uviđaš da je ranjivost jedini način da svom srcu omogućiš da oseti pravi pritisak koji je toliko stvaran da te plaši. Pronalaziš snagu u spoznaji da imaš pravog prijatelja i verovatno srodnu dušu koja će ti ostati verna do kraja. Život ti izgleda potpuno drugačiji, uzbudljiv i vredan življenja. Tvoja jedina nada i sigurnost je u uverenju da su oni deo tvog života.
Bob Marli

Ko si ti?


Ko si ti?

Ima jedna stara priča o lavu koji je kao mladunče zalutao u stado ovaca.
Lav je odgajan od strane ovaca. Sve što je znao bio je ovčiji život. Skakutao je po proplanku i pasao travu ne znajući ko je u stvari.
Jednoga dana veliki lav je došao da ulovi jednu od ovaca. Kada je video lava među svim ti ovcama bio je zapanjen. Rasterao je stado i prišao lavu koji se tresao od straha i upitao ga :
“Šta ćeš među svim tim ovcama?“
Lav-ovca mu je odgovorio:“Pa ja sam ovca.“
Lav mu je odgovorio:“Ne nisi veruj mi. Ti ideš sa mnom sada.“
Lav je odveo lava-ovcu do jezera i rekao mu da pogleda svoj odraz u vodi.
Kada je video da nije ovca, lav je od iznenađenja pustio strašan krik. Nikada više nije bio ovca...

Wednesday 9 January 2013

Život sa rizikom



Kad kažete sebi "ja to ne mogu"...
zivot_s_rizikom
Da bismo živeli hrabar, autentičan, život po svojoj meri, moramo izaći iz svoje "zone komfora", a signal da smo na toj granici često je rečenica  "ja to ne mogu". Kad god čujete sebe kako izgovarate tu rečenicu, preformulišite je i recite "ja to moram".
Zvuči jednostavno, ali ponekad vam to neće biti lako naročito ako ste skloni logiciranju i intelektualiziranju problema. Upravo taj korak napred, taj korak bez odlaganja jeste ono što će vama, kao ličnosti, omogućiti rast.
Ovo je potez koji možete vežbati i u svakodnevnim situacijama – ne razmišljajte previše već okrenite taj broj telefona, zakažite taj sastanak, pošaljite taj mejl koji ste toliko odlagali.
Isto tako i u trenucima kad osećate da ne možete dalje, treba da kažete sebi da morate napred. Koliko god da vam se čini da je pred vama neki veliki izazov – ako osećate da će vas on učiniti boljom osobom ili će pomoći vašoj porodici ili prijateljima, nema daljeg dvoumljenja – prionite na posao. Podignite glas. Preuzmite inicijativu. To nije bezopasna opcija jer uvek postoji mogućnost da izgubite bitku. Ipak, ako želite ispunjen život u kome sami stvarate svoje prilike, morate da prihvatite rizik.